Potrivit art. 137 alin. (1) din Codul muncii republicat, repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
Alin. (2) din acelasi articol prevede ca in cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
Asadar, repausul saptamanal poate fi acordat in alte zile consecutive decat sambata si duminica, precizate in contractul colectiv de munca sau in regulamentul intern.
Cuantumul sporului acordat nu este prevazut in dispozitiile Codului muncii, ci in cele cuprinse in Conractul Colectiv de Munca ori in Contractul Individual de Munca in conformitate cu prevederile art. 137 alin. (3) din Codul muncii republicat.
Astfel, pentru ca salariatul isi desfasoara activitatea sambata, are dreptul la un spor la salariu stabilit in contractul colectiv de munca sau, dupa caz, in contractul individual de munca, potrivit dispozitiilor art. 137 alin. (3) din Codul muncii republicat. Prin urmare, sporul la salariu pentru munca prestata in zilele de repaus saptamanal este stabilit in CCM sau CIM, dupa caz.
Prin urmare, daca salariatul nu beneficiaza de repausul saptamanal in zilele obisnuite de repaus saptamanal de sambata si duminica, are dreptul la un spor la salariu, alaturi de alte doua zile consecutive de repaus fixate in alte zile consecutive decat din cadrul respectivei saptamani. Pentru munca prestata pe durata repausului saptamanal salariatul va primi salariul corespunzator pentru zilele in care presteaza activitatea plus sporul corespunzator astfel cum a fost stabilit in conditiile art. 137 alin. (3) din Codul muncii in CCM sau CIM.
In concluzie, angajatorul nu inregistreaza ore suplimentare daca respecta dispozitiile legale si prin contractul colectiv de munca la nivel de unitate are stabilit programul de lucru ca desfasurand-se de marti pana sambata, cu zilele de repaus saptamanal - duminica si luni, si un spor la salariul de baza de 1%.
Sporul la salariu va fi mentionat si in contractul individual de munca.
Articole conexe
Ultima ora
Abonare newsletter
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro
pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!
Comentarii
1 comentarii- ai 2 salariati cu acelasi salariu de baza = 2000 lei.
- unul lucreaza o singura sambata timp de 8 ore, iar al doilea lucreaza 3 sambete a cate 8 ore adica 24 ore in decursul unei singure luni.
Dupa cum spune-ti dv mai sus, fiecare ar primi un spor de de 20 lei, CHIAR DACA UNUL LUCREAZA DE 3 ORI MAI MULT IN ZILELE DE SAMBATA. Ar fi corect ? Eu zic ca nu este nici corect nici echitabil....
Calculul corect:
- pentru cel cu 8 ore lucrate sambata:
- zile lucratoare in luna 20 * 8= 16
2000 lei : 160=12.50 lei/ora
8 ore * 12.50=100 lei ...... spor de 1% = 1 leu
- pentru cel 24 ore lucrate sambata:
24 ore * 12.50 = 300 lei ..... spor de 1%= 3 lei
ACUM PUTEM SPUNE CA ESTE ECHITABIL NUMAI CA PROCENTUL DE 1% ALES DE DV ESTE ......RIDICOL