Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Bilant 30 iunie 2013 - Mod de calcul al cifrei de afaceri

Problema:
Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2013 a operatorilor economici, aprobat prin O.M.F.P. nr. 1013/18.07.2013, publicat in Monitorul Oficial nr.455/24.07.2013 se aplica persoanelor carora le sunt incidente Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, parte componena a Reglementarilor contabile conforme cu Directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3.055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, si care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei. Ce venituri se includ in cifra de afaceri peste 220.000 lei?
 
Solutie:
Incadrarea in criteriul privind cifra de afaceri se efectueaza pe baza indicatorilor determinati din situatiile financiare ale exercitiului financiar precedent, respectiv a balantei de verificare incheiate la finele exercitiului financiar precedent, utilizandu-se cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil la data incheierii exercitiului financiar precedent.
 
Conform punctului 33 din O.M.F.P. nr. 3055/2009, cifra de afaceri neta cuprinde sumele rezultate din vanzarea de produse si furnizarea de servicii care se inscriu in activitatea curenta a entitatii, dupa deducerea reducerilor comerciale si a taxei pe valoarea adaugata, precum si a altor taxe legate direct de cifra de afaceri.
 
In cazul entitatilor care au realizat operatiuni de leasing financiar, radiate din Registrul general si care, la data intrarii in vigoare a prezentelor reglementari, mai au in derulare contracte de leasing, in cifra de afaceri neta se include si dobanda cuvenita acestor contracte, aferenta perioadei de raportare.
 
Totodata, in sensul Reglementarilor Contabile conforme cu Directivele CEE (pct. 250,alin.2) , cifra de afaceri neta se calculeaza prin insumarea veniturilor rezultate din livrarile de bunuri si prestarile de servicii si alte venituri din exploatare, mai putin reducerile comerciale acordate clientilor.
 
Atunci cand, in baza unor prevederi legale exprese, in conturile de venituri au fost cuprinse sume reprezentand diverse impozite si taxe reflectate concomitent in conturi de cheltuieli, cu ocazia intocmirii contului de profit si pierdere, la cifra de afaceri neta se vor inscrie sumele reprezentand veniturile mentionate, corectate cu cheltuielile corespunzatoare acelor impozite.
 
Astfel, cifra de afaceri se caluleaza urmand regula precizata de Reglementarile contabile (conform celor de mai sus) si compararea acestei cifre cu plafonul (criteriul) de 220.000 lei. In cazul in care cifra de afaceri, la finele exercitiului precedent, este mai mare de 220.000 lei atunci entitatea va depune raportari contabile semestriale ; daca cifra de afaceri astfel calculata este mai mica de 220.000 lei atunci entitatea nu depune raportari contabile semestriale la 30.06.2013.
 
CIFRA DE AFACERI NETA se calculeaza prin insumarea, din balanta contabila, a rulajelor conturilor :
- 701 ”Venituri din vanzarea produselor finite” ;
- 702 ”Venituri din vanzarea semifabricatelor”;
- 703 ”Venituri din vanzarea produselor reziduale”;
- 704 ”Venituri din servicii prestate” ;
- 705 ”Venituri din studii si cercetari” ;
- 706 ”Venituri din redevente, locatii de gestiune si chirii” ;
- 707 ”Venituri din vanzarea marfurilor”;
- 708 ”Venituri din activitati diverse”
Din care se scade rulajul contului 709 ”Reduceri comerciale acordate”.
 
In consecinta, pentru a determina incadrarea in criteriul de marime de 220.000 lei privind depunerea raportarilor contabile la 30.06.2013, conform Ordinului nr. 1013/29.07.2013, se compara cifra de afaceri din Situatiile financiare anuale intocmite la 31.12.2012 (bilantul anului precedent), cifra pe care o gasiti in formularul 20, randul 1, coloana 2. In functie de valoarea acestei cifre (mai mare sau mai mica de 220.000 lei) stabiliti daca societatea dvs. depune sau nu Raportari contabile la 30 iunie 2013.
 

Abonare newsletter

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii

1 comentarii

Atentie! Pentru a posta comentariu, este necesar sa raspundeti corect la intrebare.

JUGANARU GHIORGHE 18 Sep. 2013
Osocietate cu activitate principala de taximetrie, achizitioneaza un tractor cu lama penru alte prestari de servicii, contabilizat in imobilizari corporale - cont 213-.Se reanalizeaza ca nu are clientela pentru activitatea acestui mijloc fix si il vinde. Realizeaza un plus de pret la vanzare de 650 lei. Unitatea este platitoare de impozit pe venit de 3%. Intrebare; Vanzarea tractorului se include in cifra de afaceri ? Se datoreraza impozit pe venit , pentru intreaga valoare , sau numai pentru diferenta de pret ramasa ? MULTUMESC.
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x