Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Delegarea salariatului. Acordarea diurnei

Intrebare:
O societate juridica romana are ca administrator o persoana fizica, cetatean italian rezident in Italia si Romania (avand certificat de rezidenta de la Oficiul de Emigrari). Nu este insa rezident fiscal, pentru ca nu a stat in Romania mai mult de 183 de zile. Administratorul este angajatul societatii cu contract de munca. El sta atat in Romania, cat si in Italia. In Italia se deplaseaza atat in interesul societaii (societatea romana are lucrari in Italia si muncitori delegati), cat si in interes personal.

1) Avand in vedere ca este rezident si in Romania, se poate plati diurna pentru periada cat e delegat in Italia in interesul societatii?

2)In cazul in care e delegat (cu ordin de delegare) in Italia, de exemplu, 10 zile pentru interesul societatii, dar doreste sa mai ramana in Italia inca 20 de zile in interes personal, i se poate plati diurna numai pentru cele 10 zile? Cum ar fi corect? In cazul in care se suporta de catre dansul pe cont propriu cheltuielile de transport auto Italia-Romania si Romania-Italia, pentru calculul diurnei este de ajuns o declaratie pe proprie raspundere cu ora cand a intrat sau a iesit din Romania si cu vama in cauza?

3) In cazul in care este delegat in Italia in interesul societatii (duce bani in numerar la muncitori pe care ii achita pe baza proceselor verbale) si din Italia (Bologna) se imbarca pentru Mali (Africa) tot in interesul societatii, cum se procedeaza? Cate ordine de delegare trebuie facute si cum se calculeaza diurna pe perioada petrecuta in Mali?
Raspuns:
1) Persoanele care au cetatenia unui stat membru al Uniunii Europene au dreptul la libera circulatie si dreptul la prestatii de securitate sociala, in conformitate cu regulamentele comunitare. In aceste conditii, cetatenilor straini proveniti din statele Uniunii Europene li se aplica acelasi regim ca si cetatenilor romani in ceea ce priveste ocuparea pietei fortei de munca, si vor primi acelasi tratament din punctul de vedere al incadrarii in munca in Romania, avand acces au acces neingradit pe piata fortei de munca din Romania, sub rezerva aplicarii masurilor tranzitorii prevazute in Tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, precum si la desfasurarea altor activitati de natura economica, in conditiile legii aplicabile cetatenilor romani, in conformitate cu prevederile OUG 102/2005.

Potrivit art. 2 lit. c) din Codul muncii, dispozitiile cuprinse in cod se aplica inclusiv cetatenilor straini sau apatrizi incadrati cu contract individual de munca, care presteaza munca pentru un angajator roman pe teritoriul Romaniei. Conform art. 36 din acest act normativ, cetatenii straini pot fi angajati prin contract individual de munca in baza autorizatiei de munca sau a permisului de sedere in scop de munca, eliberata/eliberat potrivit legii.

Pe cale de consecinta, cetateanului strain angajat cu contract individual de munca pentru functia de Administrator societate comerciala, cod 214945, conform OMMFPS 1832/2011 privind aprobarea Clasificarii ocupatiilor din Romania - nivel de ocupatie (sase caractere), ii vor fi aplicabile si prevederile referitoare la delegare cuprinse in cadrul art. 42 si urmatoarele din Codul muncii, avand dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare.

2) Indemnizatia de delegare se plateste numai pentru zilele calendaristice care au facut obiectul ordinului de delegare. Zilele care fac obiectul deplasarii pe cont propriu nu dau dreptul la acordarea unei diurnei in conformitate cu prevederile Codului muncii, salariatul neexercitand pe aceasta durata o activitate din dispozitia angajatorului.

Este recomandat societatilor care trimit personal in strainatate sa aplice in mod corespunzator prevederile HG 518/1995. Pentru a fi aplicabile si salariatilor societatilor comecial cu capital privat, prevederile HG 518/1995 vor fi supuse negocierii si inserate in contractul individual de munca sau in contractul colectiv de munca fara a aduce atingere drepturilor salariatului stabilite prin Codul muncii si prin contractele colective de munca de nivel superior aplicabile.

Astfel, perioada pentru care se acorda diurna in valuta se determina in functie de mijlocul de transport folosit, avandu-se in vedere, in cazul prezentat momentul trecerii cu mijloacele auto prin punctele de trecere a frontierei sau de stat a Romaniei, atat la plecarea in strainatate, cat si la inapoierea in tara. In aceasta situatie, neexistand nici o alta dovada, declaratia pe propria raspundere a salariatului va atesta momentul intrari si iesirii din tara si va reprezenta document justificativ in vederea calculului diurnei cuvenite.

3) Drepturile cuvenite salariatului delegat de o societate comerciala cu capital privat se stabilesc prin negociere intre salariat si angajator pornind de la drepturile salariatului stabilite prin Codul muncii si prin contractele colective de munca aplicabile care au caracter minimal.
Pentru societatile comerciale cu capital privat, avand doar caracter de recomandare, potrivit art. 17 alin. (1), pot fi avute in vedere prevederile stabilite prin HG 518/1995, cu respectarea insa a prevederilor negociate prin contractele colective aplicabile.

Pe durata delegarii, salariatul are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil. Delegarea va putea fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se va putea prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului.

Delegarea este dispusa printr-un ordin de delegare/deplasare. Ordinul de deplasare corect completat serveste drept dispozitie catre persoana delegata sa efectueze deplasarea din dispozitia angajatorului, drept document pentru decontarea de catre titularul de avans a cheltuielilor efectuate, pentru stabilirea diferentelor de primit sau de restituit de titularul de avans si document justificativ de inregistrare in contabilitate, pe baza lui determinandu-se asadar diurna cuvenita.

Prin urmare in cazul prezentat va fi intocmit un singur ordin de deplasare care va cuprinde sarcinile salariatului si perioada de deplasare in fiecare dintre tarile in care este trimis de angajator, in vederea calcularii corecte a diurnei cuvenite si a decontarii celorlalte cheltuieli aferente deplasarii, cu respectare prevederilor cuprinse in Codului muncii.

Abonare newsletter

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii

0 comentarii

Atentie! Pentru a posta comentariu, este necesar sa raspundeti corect la intrebare.

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x