Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Drepturile salariatilor trimisi in delegatie

Delegarea presupune exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat a sarcinilor corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca. Sarcinile sunt indeplinite, in aceasta situatie, in favoarea aceluiasi angajator.

Asadar, in cazul delegarii, elementul contractului individual de munca supus modificarii este locul muncii. Celelalte elemente esentiale ale contractului (felul muncii si salariul) nu pot fi modificate.

In conformitate cu prevederile articolului 44 alin.(2) din Codul muncii , salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

De asemenea, la art. 45 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006 se prevede astfel:

„Salariatii unitatilor trimisi in delegatie in tara sau strainatate vor beneficia de urmatoarele drepturi:

a) decontarea cheltuielilor de transport, de asigurare si a costului cazarii, potrivit conditiilor stabilite prin contractele colective de munca la celelalte niveluri;
b) diurna de deplasare, al carei cuantum se stabileste prin negociere la nivel de ramura, grupuri de unitati sau unitate; nivelul minim al diurnei este cel stabilit prin actele normative ce se aplica la institutiile publice.”

In concluzie, pe langa indemnizatia de deplasare si salariul, angajatorul are obligatia sa deconteze salariatului delegat,  cheltuielile de transport, de asigurare si  costul  cazari.

Totodata, daca potrivit contractului colectiv de munca aplicabil, incheiat la nivel de ramura sau la nivel de unitate, salariatul delegat beneficiaza si de alte drepturi pe durata delegarii se vor acorda si acestea.

Atentie: daca durata delegarii este intre 30-90 de zile trebuie mentionat faptul ca delegarea are caracter obligatoriu numai pe o perioada de 60 de zile. Dupa expirarea perioadei de 60 de zile, delegarea poate fi prelungita cu inca 60 de zile, exclusiv cu acordul salariatului.
 

Abonare newsletter

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii

0 comentarii

Atentie! Pentru a posta comentariu, este necesar sa raspundeti corect la intrebare.

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x