Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

4 cazuri speciale: Drepturi de autor, Contributii sociale

Intrebare: Care este modalitatea de calcul si care sunt impozitele si contributiile ce trebuie achitate de un angajator in 2011 la un contract de drepturi de autor in urmatoarele cazuri:

 - drept de autor lunar, daca beneficiarul are si venit salarial;
 - drept de autor lunar fara alte venituri salariale;
 - drept de autor ocazional, daca beneficiarul are si venit salarial;
 - drept de autor ocazional fara alte venituri salariale?

Raspuns:

 Veniturile din drepturi de autor intra din punct de vedere al contributiilor individuale de asigurari sociale si pentru somaj sub incidenta art. III din OUG 58/2010. 
   
 In legatura cu modul de realizare a veniturilor din drepturi de autor, astfel cum sunt definite la art. 7 alin. (1) pct. 13 indice 1 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, art. III din OUG 58/2010 prevede urmatoarele situatii: 

 - Persoanele care, in mod ocazional, realizeaza, pe langa veniturile de natura salariala, si venituri din drepturi de autor, nu datoreaza contributiile individuale si pentru aceste venituri de natura profesionala.

 - Persoanele care, in mod ocazional, realizeaza exclusiv venituri din drepturi de autor, datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale si pentru somaj. In aceasta situatie baza de calcul anuala nu poate depasi de 5 ori salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.

 - Persoanele care realizeaza, cu caracter de regularitate, pe langa veniturile de natura salariala, si venituri din drepturi de autor, datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale si pentru somaj si pentru aceste venituri de natura profesionala la bazele de calcul lunare determinate scazand din venitul brut cota de cheltuiala de 20% prevazuta de art. 50 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal.

 - Persoanele care realizeaza, cu caracter de regularitate, exclusiv venituri din drepturi de autor, datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale si pentru somaj si pentru aceste venituri de natura profesionala la bazele de calcul lunare determinate scazand din venitul brut cota de cheltuiala de 20% prevazuta de art. 50 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal. 
 
Desi persoanele care, in mod ocazional, realizeaza, pe langa veniturile de natura salariala, si venituri din drepturi de autor nu datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale si pentru somaj pentru aceste venituri de natura profesionala, iar in situatia realizarii exclusive de venituri din drepturi de autor in mod ocazional, baza de calcul este plafonata la nivel de an, platitorul va fi obligat sa calculeze, retina si vireze aceste contributii in conformitate cu prevederile art. III alin. (11) si (15) din OUG 58/2010 astfel cum a fost modificata de OUG 82/2010, indiferent de modalitatea de realizare la nivelul persoanei fizice. 
   
Baza lunara de calcul la care se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj este venitul brut diminuat cu cota de cheltuiala prevazuta la art. 50 alin. (1) lit. a) din Legea 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru veniturile din drepturi de autor si drepturi conexe. 
   
Singurele exceptii pentru platitor de la obligatia declararii, calcularii, retinerii si platii contributiilor individuale de asigurari pentru somaj si de asigurari sociale sunt in situatiile persoanelor care detin deja statutul de asigurat in temeiul unui contract de asigurare pentru somaj (potrivit art. III alin. (4) din OUG 58/2010), precum si in cazul persoanelor asigurate in alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, si in cazul persoanelor care au calitatea de pensionari (potrivit art. III alin. (5) din OUG 58/2010). 
   
Platitorul de venit nu este in masura sa verifice caracterul ocazional al veniturilor realizate din drepturi de autor la nivelul anului fiscal, cum nu este in masura sa verifice nici respectarea plafonul de venit lunar in situatia in care beneficarul ar incasa in aceeasi luna venituri din drepturi de autor si de la alti platitori de venit. 

Regularizarea sumelor achitate in plus fata de obligatia fiscala se vor restitui persoanei fizice sau compensa in conformitate cu prevederile Codului de procedura fiscala, astfel cum se prevede la alin. (27) al art. III din OUG 58/2010, astfel cum a fost modificat de OUG 117/2010. 

In legatura cu contributia asiguratului la asigurarile sociale de sanatate datorate asupra veniturilor din drepturi de autor (acestea fiind drepturi de proprietate intelectuala) sunt aplicabile prevederile art. 257 alin. (2) lit. f) din Legea 95/2006 astfel cum a fost modificat prin OUG 107/2010 si prin OUG 117/2010, plata efectuandu-se de persoana fizica daca nu realizeaza: 

 -       venituri din salarii sau asimilate salariilor precum si orice alte venituri realizate din desfasurarea unei activitati dependente; 

 -       venituri impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar; 

 -       venituri din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator si nu se incadreaza la venituri impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; 

 -       indemnizatii de somaj; 

 -       venituri din pensii. 

In masura in care incheiati contracte de cesiune a drepturilor de autor cu persoanele fizice, veti avea in vedere, pe langa obligatiile privind retinerea, virarea si declararea contributiilor individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj, de 10,5% si 0,5%, potrivit prevederilor art. III din OUG 58/2010 si a celor privind retinerea impozitului in cota de 10% aplicata la venitul brut, reprezentand plata anticipata in contul impozitului anual pe venit, potrivit art. 52 din Codul fiscal, respectiv a impozitului final in cota de 16% aplicata la venitul brut, conform optiunii exercitate in conformitate cu art. 52 indice 1 din Codul fiscal.

Abonare newsletter

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii

0 comentarii

Atentie! Pentru a posta comentariu, este necesar sa raspundeti corect la intrebare.

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x