Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Este obligatoriu sporul de salariu pentru munca in weekend?

Sunt cazuri in care unii salariati lucreaza si sambata si duminica, in functie de specificul functiei pe care o au. In aceasta situatie, cand si cum vor primi ei zile libere? Este obligatoriu ca zilele libere sa fie consecutive? Si, foarte important, vor primi un spor la salariu?

Raspunsul este unul cat se poate de simplu si argumentat din punct de vedere legislativ. Zilele libere sunt obligatorii, la fel ca si sporul la salariu. Totul insa cu anumite conditii.

Asa cum stiti, dreptul la repausul saptamanal este reglementat in dispozitiile art. 137-138 din Codul munci , republicat.

Potrivit art. 137 alin. (1) din Codul muncii, republicat, repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.

Sunt doua situatii prevazute de alin. (2) din acelasi articol in care repausul saptamanal se acorda in alte zile decat sambata si duminica:

a) in cazul in care ar prejudicia interesul public;
b) in cazul in care ar prejudicia desfasurarea normala a activitatii.

Din coroborarea alin. (1) si (2) ale art. 137 din Codul muncii, republicat, apreciem ca repausul saptamanal poate fi acordat in alte zile consecutive decat sambata si duminica, precizate in contractul colectiv de munca sau in regulamentul intern.
Pentru ca salariatul isi desfasoara activitatea sambata sau duminica, are dreptul la un spor la salariu stabilit in contractul colectiv de munca sau, dupa caz, in contractul individual de munca, potrivit dispozitiilor art. 137 alin. (3) din Codul muncii, republicat.

Prin urmare, sporul la salariu pentru munca prestata in zilele de repaus saptamanal este stabilit in Contractul Colectiv de Munca sau Contractul Iindividual de Munca, dupa caz.

Veti avea in vedere in aceasta situatie si prevederile contractului colectiv de munca aplicabil incheiat la nivel superior, astfel incat sa nu acordati un spor pentru repausul saptamanal inferior celui prevazut prin acesta.

Repausul saptamanal se acorda “saptamanal”. Acest lucru insemna ca repausul se acorda in intervalul cuprins intre luni dimineata si duminica seara intrucat saptamana reprezinta acea perioada de sapte zile consecutive, care se socoteste de luni dimineata pana duminica seara.

Prin urmare, daca salariatul nu beneficiaza de repausul saptamanal in zilele obisnuite de sambata si duminica, are dreptul la un spor la salariu, alaturi de alte doua zile consecutive de repaus fixate in alte zile consecutive din cadrul respectivei saptamani, conditie neindeplinita daca in speta salariatul ar lucra toate cele 7 zile din saptamana.

Abonare newsletter

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii

3 comentarii

Atentie! Pentru a posta comentariu, este necesar sa raspundeti corect la intrebare.

Lucica 07 Aug. 2011
Am contract cu munca la domiciliu, desi sunt intr-o organizatie pentru copii institutionalizati.am 4 libere intr-o luna de zile .Nu am dreptul la 8 libere?si spor la salariu?
andrei 04 Aug. 2011
ii aduci si tu un prejudiciu...ii stergi baza de date, ii bulesti calculatoarele, le strici masinile, le pui apa in rezervor...etc. insa ai grija sa nu faci ceva ilegal...furt sau vandalizare sau altceva.
andrei maria 04 Aug. 2011
dar daca angajatorul nuti da nici una nici alta ce poti face tu ca muncitor?
incazul in care angajatorul te da afara restructurare si nuti mai da salariu pentru 3 luni lucrate deja ce pateste angajatorul?
daca se vade clar ca nu vrea sa ti de a restanta de bani aferenta munci depuse ce poti face tu de unde ei bani de avocat? cu ce te deplasezi la instanta cand tu nai primit bani de 3 luni?
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x