Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Cesiune programe informatice. Tratament contabil si fiscal

Intrebare:
O Societate comerciala A creaza programe informatice (programe pentru contabilitate, pentru taxe si impozite locale)
Societatea A doreste sa cesioneze aceste programe altei societati comerciale B, societate care este afiliata societatii A (administratorul SC A este asociat si in societatea B).

1.Care sunt inregistrarile contabile ale SC A, pentru a evidentia programele informatice (productia)?
2.Care sunt inregistrarile SC A, pentru scoaterea din evidenta a programelor cedate prin contract de cesiune?
3.Care sunt inregistrarile contabile pentru SC B, pentru a evidentia programele cesionate, care sunt documentele ce stau la baza inregistrarilor (e suficient contractul ori este nevoie de factura fiscala si intervine si TVA) Pretul cesiunii se vrea a fi platit tot odata. Pretul stabilit are legatura cu dosar pentru pret de transfer?
Raspuns:
1) Din punct de vedere contabil:
a)   Potrivit prevederilor pct .72 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009 ,o imobilizare necorporala este un activ identificabil, nemonetar, fara suport material si detinut pentru utilizare in procesul de productie sau furnizare de bunuri sau servicii, pentru a fi inchiriat tertilor sau pentru scopuri administrative.

O imobilizare necorporala indeplineste criteriul de a fi identificabila cand:
   a) este separabila, adica poate fi separata sau divizata de entitate si vanduta, transferata, autorizata, inchiriata sau schimbata, fie individual, fie impreuna cu un contract corespunzator, un activ identificabil sau o datorie identificabila; sau
   b) decurge din drepturi contractuale sau de alta natura legala, indiferent daca acele drepturi sunt transferabile sau separabile de entitate sau de alte drepturi si obligatii.
 
Potrivit prevederilor pct 84 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009 , in cadrul avansurilor si altor imobilizari necorporale se inregistreaza avansurile acordate furnizorilor de imobilizari necorporale, programele informatice create de entitate sau achizitionate de la terti pentru necesitatile proprii de utilizare, precum si retete, formule, modele, proiecte si prototipuri.
   
Programele informatice, precum si celelalte imobilizari necorporale inregistrate la elementul "Alte imobilizari necorporale" se amortizeaza pe durata prevazuta pentru utilizarea lor de catre entitatea care le detine.
Astfel, programele informatice create de societate se pot inregistra in  contul 208 "Alte imobilizari necorporale" in situatia in care ele sunt destinate pentru necesitatile proprii de utilizare sau ca un produs finit atunci cand sunt destinate comercializarii .
 
Potrivit prevederilor din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009 ,  produsele finite sunt definite ca produsele care au parcurs in intregime fazele procesului de fabricatie si nu mai au nevoie de prelucari ulterioare in cadrul entitatii, putand fi depozitate in vederea livrarii sau expediate direct clientilor.
Programele informatice sunt considerate produse finite in momentul in care sunt redate pe suporti de stocare.
 
Inregistrari contabile:
clasa 6 pe natura activitatii = clasa 3 / clasa 4, dupa caz, ce vor cuprinde toate costurile cu realizarea programului informatic, cum sunt salariile personalului implicat, alte licente si softuri utilizate in realizarea acestui program, prestatii executate de terti etc, o cota de cheltuieli indirecte.
 
Obtinerea  acestora, la cost de productie, se inregistreaza prin urmatoarea formula contabila
             345                 =               711                     
   „Produse finite”                „Variatia stocului
 
b)  La vanzarea programelor respective se fac inregistrarile ;
4111 “Clienti”  =%
                       4427 “TVA colectata”
                       701 "Venituri din vanzarea produselor finite"
 
Scaderea din gestiune se va face numai daca societatea dvs cesioneaza integral toate drepturile pentru utilizarea  programelor respective sau numai cesiunea drepturilor de utilizare si folosinta.
 
711 “Variatia stocului “ = 345   „Produse finite”       la cost de productie
 
c) In contabilitatea societatii B, in functie de destinatie:
- daca va fi pentru necesitati proprii se va inregistra in contul 208”Imobilizari necorporale” sau in conturi de stocuri in situatia achizitionarii in vederea comercializarii .
Potrivit prevederilor art 11 alin (2) din Codul fiscal ,    in cadrul unei tranzactii intre persoane romane si persoane nerezidente afiliate, precum si intre persoane romane afiliate, autoritatile fiscale pot ajusta suma venitului sau a cheltuielii oricareia dintre persoane, dupa cum este necesar, pentru a reflecta pretul de piata al bunurilor sau al serviciilor furnizate in cadrul tranzactiei.   Dosarul preturilor de transfer se intocmeste si se prezinta obligatoriu numai la solicitarea organelor de inspectie fiscala, in vederea stabilirii preturilor de transfer in cazul tranzactiilor intre persoane afiliate, asa cum prevede art. 79 alin. 2 din Codul de procedura fiscala . Astfel, in situatia efectuarii de tranzactii intre persoane afiliate, este dreptul autoritatii fiscale sa solicite dosarul preturilor de transfer din care sa rezulte ca valoarea tranzactiilor efectuate reflecta pretul de piata al bunurilor sau al serviciilor furnizate
 
2) Din punct de vedere fiscal:
Operatiunea de cedare a programelor  informatice poate fi incadrata ca operatiune din punct de vedere a TVA, la livrari de bunuri sau  prestari de servicii, intra in baza de impozitare, se intocmeste factura si se colecteaza TVA, astfel  :
- la livrari de bunuri
Constituie livrare de bunuri, potrivit pct. 6 alin. (13) din Normele metodologice date in aplicarea art. 128 din Codul fiscal , furnizarea de programe informatice software standard pe discheta sau pe un alt purtator de date, insotita de licenta obisnuita care interzice copierea si distribuirea acestora si care permite doar instalarea lor.
 
Programele informatice software standard reprezinta orice software produs ca un bun de folosinta generala care contine date preinregistrate, este comercializat ca atare si, dupa instalare si eventual o perioada scurta de training, poate fi utilizat in mod independent de catre clienti in formatul standard pentru aceleasi aplicatii si functii.
- la prestari de servicii
 
Dupa cum ati mentionat “programe cedate prin contract de cesiune”, se poate incadra ca o prestare de serviciu potrivit art 129 alin 3 lit b prevede:
 „(3) Prestarile de servicii cuprind operatiuni cum sunt:
b) cesiunea bunurilor necorporale, indiferent daca acestea fac sau nu obiectul unui drept de proprietate, cum sunt: transferul si/sau cesiunea drepturilor de autor, brevetelor, licentelor, marcilor comerciale si a altor drepturi similare”
Sunt considerate prestari de servicii, potrivit pct. 7 alin. (11) din Normele metodologice date in aplicarea art. 129 dinCodul fiscal , urmatoarele:
a) furnizarea de programe informatice software standard prin internet sau prin orice alta retea electronica si care este in principal automatizata, necesitand interventie umana minima, fiind un serviciu furnizat pe cale electronica;
Servicii furnizate pe cale electronica sunt:
•    furnizarea si conceperea de site-uri informatice,
•    mentenanta la distanta a programelor si echipamentelor,
•    furnizarea de programe informatice - software - si actualizarea acestora,
•    furnizarea de imagini, de texte si de informatii si punerea la dispozitie de baze de date, furnizarea de muzica, de filme si de jocuri, inclusiv jocuri de noroc, transmiterea si difuzarea de emisiuni si evenimente politice, culturale, artistice, sportive, stiintifice, de divertisment si furnizarea de servicii de invatamant la distanta. Atunci cand furnizorul de servicii si clientul sau comunica prin curier electronic, aceasta nu inseamna in sine ca serviciul furnizat este un serviciu electronic.
b) furnizarea de licente in cadrul unui contract de licenta privind programele informatice software, care permite clientului instalarea programului software pe diverse statii de lucru, impreuna cu furnizarea de programe software standard pe discheta sau pe un alt purtator de date, conform art. 129 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal ;
c) furnizarea de programe informatice software personalizate, chiar si in cazul in care programul software este furnizat pe discheta sau pe un alt purtator de date. Programul software personalizat reprezinta orice program software creat sau adaptat nevoilor specifice ale clientilor, conform cerintelor exprimate de acestia.
 
Avand in vedere aceste prevederi, in functie de drepturile acordate prin contractul de cesiune  si modalitatea de furnizare a programelor respective le puteti incadra la livrare de bunuri sau prestare de servicii.

Abonare newsletter

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii

0 comentarii

Atentie! Pentru a posta comentariu, este necesar sa raspundeti corect la intrebare.

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x