Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Inregistrari contabile pentru o agentie de turism

Intrebare: O agentie de turism trebuie sa utilizeze inregistrarile prin cont 462 a pachetelor turistice refacturate? Care este baza legislativa pentru aceste inregistrari?  As vrea sa stiu daca este corect urmatorul mod de inregistrare: inregistrarea facturilor prin 462 si doar comisionul pe venit, cand exista facturi pe regim special si restul, biletele de avion si cazarea cu regim normal de TVA, inregistrate in totalitate pe cheltuieli si venituri.
Raspuns:
Din punct de vedere contabil, conform pct. 36 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009 , elementele prezentate in situatiile financiare anuale se evalueaza in conformitate cu principiile contabile generale, conform contabilitatii de angajamente.

In baza principiului necompensarii, orice compensare intre elementele de active si datorii sau intre elementele de venituri si cheltuieli este interzisa. Toate creantele si datoriile trebuie inregistrate distinct in contabilitate, pe baza de documente justificative. Eventualele compensari intre creante si datorii fata de aceeasi entitate efectuate cu respectarea prevederilor legale pot fi inregistrate numai dupa contabilizarea veniturilor si cheltuielilor corespunzatoare.

Conform prevederilor pct. 253 al acelorasi reglementari, sumele colectate de o entitate in numele unor terte parti, inclusiv in cazul contractelor de agent, comision sau mandat comercial incheiate potrivit legii, nu reprezinta venit din activitatea curenta, chiar daca din punct de vedere al TVA persoanele care actioneaza in nume propriu sunt considerate cumparatori revanzatori. In aceasta situatie, veniturile din activitatea curenta sunt reprezentate de comisioanele cuvenite.
Astfel cum prevede pct. 259 alin. (1), veniturile din prestari de servicii se inregistreaza in contabilitate pe masura efectuarii acestora.

In cazul in care o agentie de turism actioneaza in nume propriu in beneficiul direct al calatorului si utilizeaza livrari de bunuri si prestari de servicii efectuate de alte persoane, toate operatiunile realizate de agentia de turism in legatura cu calatoria sunt considerate un serviciu unic prestat de agentie in beneficiul calatorului.

1. Inregistrarea facturilor primite de la furnizori:
462 „Creditori diversi” = 401 „Furnizori”

2. Plata facturilor emise de furnizori:
401 „Furnizori” = 5121 „Conturi la banci in lei”

3. Inregistrarea facturilor emise catre clienti pentru pachetele turistice:
4111 „Clienti” =                                    %          
                          462 „Creditori diversi” - valoarea pachetelor facturata de furnizor
                          704 „Venituri din lucrari si servicii” - comisionul practicat
                          4427 „TVA colectata” - TVA aferenta comisionului
 
4. Incasarea facturilor de la clienti:
5311 „Casa in lei” = 4111 „Clienti”
 
Toate facturile emise si cele primite de la furnizori trebuie grupate pe fiecare partener in parte pentru inchiderea conturilor 462.analitice distincte.
 
Trebuie avut in vedere pct. 63 alin. (7) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal prin care se precizeaza ca regimul special se aplica si in cazul in care serviciul unic cuprinde si o singura prestare de servicii, cu exceptia serviciilor prestate de agentie cu mijloace proprii si cu exceptia situatiei in care se opteaza pentru regimul normal de TVA in limitele art. 152 indice 1 alin. (7) din Codul fiscal . Astfel, in cazul serviciilor prestate de agentie cu mijloace proprii se utilizeaza conturile de venituri si cheltuieli pentru inregistrarea acestora in contabilitate.

Abonare newsletter

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii

0 comentarii

Atentie! Pentru a posta comentariu, este necesar sa raspundeti corect la intrebare.

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x