Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

De la ce data produce efecte cesiunea de creante fiscale?

19 Feb. 2013 Clubcontabilitate.ro
TVA
De la ce data produce efecte cesiunea de creante fiscale?
Intrebare: O societate A are TVA de rambursat si este in afara sistemului TVA la incasare. O alta societate, B, care este in sistemul TVA la incasare, are datorii la stat. Societatea A are datorii la societatea B.
Pe data de 24 februarie depun decont de TVA pentru societatea A cu optiune de rambursare "DA".
Pe data de 25 februarie fac contract de cesiune de creante, intre societatea A si B, si depun documentatia la ANAF.
Pe data de 01 martie primesc documentul de efectuare a compensarii de la ANAF.
Care este data valabila pentru cesiunea de creante: data la care fac contractul sau data la care primesc raspunsul de la ANAF?

Raspuns:
Dispozitii privind cesiunea creantelor fiscale ale contribuabililor se regasesc in art. 30 din Codul de procedura fiscala, potrivit caruia, creantele principale sau accesorii privind drepturi de rambursare sau de restituire ale contribuabililor, precum si sumele afectate garantarii executarii unei obligatii fiscale pot fi cesionate numai dupa stabilirea lor potrivit legii.
Cesiunea produce efecte fata de organul fiscal competent numai de la data la care aceasta i-a fost notificata.
Desfiintarea cesiunii sau constatarea nulitatii acesteia ulterior stingerii obligatiei fiscale nu este opozabila organului fiscal.

Punctul 30.2 din normele metodologice de aplicare stabileste ca, din momentul notificarii cesiunii, creanta fiscala se transfera catre cesionar cu toate drepturile pe care i le conferea cedentului, inclusiv accesoriile acesteia, in conditiile legii. Cesionarul devine creditor pentru valoarea creantei inscrisa in actul de cesiune, indiferent de pretul pe care l-a platit si chiar daca cesiunea s-a facut cu titlu gratuit.

Conform art. 116 alin. (5 indice 1) din acelasi cod, creantele fiscale rezultate din cesiunea notificata potrivit prevederilor art. 30 se sting prin compensare cu obligatiile cesionarului la data notificarii cesiunii.

Asadar, cesiunea produce efecte fata de organul fiscal competent de la data la care aceasta i-a fost notificata. Din acest moment, creanta se transfera catre cesionar care devine creditor pentru valoarea creantei inscrisa in actul de cesiune. Creantele fiscale rezultate se sting prin compensare cu obligatiile cesionarului la data notificarii cesiunii.

Abonare newsletter

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii

0 comentarii

Atentie! Pentru a posta comentariu, este necesar sa raspundeti corect la intrebare.

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x