Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Marfuri cumparate de angajati, cu plata esalonat. Cum recuperam banii?

In cardul unei SC angajatii pot achizitiona marfuri din magazinul propriu, cu plata esalonata in urmatorele luni. Un salariat inceteaza raporturile de munca la cerere, la data de 01.07.2011 si are un debit catre societate reprezantand contravaloarea unor confectii in cuantum de 2.000 lei. Salariul net al acestuia este de 1000 lei. Cum recupereaza SC debitul acestui salariat si in ce termen?

Raspuns: In temeiul principiului imbogatirii fara justa cauza, orice persoana care a primit un bun care nu ii este datorat are obligatia de a-l restitui.

Acest principiu de drept este preluat si in cadrul raporturilor juridice de munca, art. 256 alin. (2) teza I din Codul muncii, republicat, stabilind ca in situatia in care salariatul a primit bunuri care nu i se cuveneau si care nu mai pot fi restituite in natura sau daca acestuia i s-au prestat servicii la care nu era indreptatit, este obligat sa suporte contravaloarea lor.

Principalele modalitati de stabilire si recuperare a prejudiciului produs angajatorului, atat in cazul raspunderii patrimoniale, cat si a obligatiei de restituire, sunt invoiala partilor si actiunea in justitie.

Potrivit dispozitiilor art. 169 alin. (1) din Codul muncii, republicat, nicio retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege.

Alin. (2) din acelasi articol stabileste ca retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.

Prin urmare, chiar daca salariatul s-ar obliga printr-un inscris la plata sumei datorate angajatorului, acest inscris nu are valoare de titlu executoriu pentru ca in baza acestuia sa fie retinuta suma de bani datorata din salariul cuvenit angajatului. Daca salariatul nu este de acord sa repare de buna voie prejudiciul, este necesara hotararea judecatoreasca. Ca atare, prejudiciul poate fi acoperit de buna voie de catre salariat, prin achitarea sumei la casieria unitatii, dar nu poate fi recuperat prin retineri din salariu in absenta unei hotarari judecatoresti.

In speta, salariatul poate acoperi de buna voie debitul de 2.000 de lei prin plata acestuia catre angajator. In situatia in care salariatul refuza sa il despagubeasca pe angajator, singura cale pe care o are angajatorul pagubit este aceea a recuperarii prejudiciului pe calea actiunii in justitie.

Abonare newsletter

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii

0 comentarii

Atentie! Pentru a posta comentariu, este necesar sa raspundeti corect la intrebare.

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x