Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Organizarea evidentei contabile a stocurilor prin metoda inventarului intermitent

Intrebare: Va rog sa precizati ce documente se intocmesc la contabilitatea de gestiune tinuta pe metoda inventarului intermitent. Trebuie intocmite notele de intrare-receptie in cazul acesta?
Raspuns:
Metoda inventarului intermitent este doar o metoda de evidentiere in contabilitate a miscarii elementelor de stoc.
 
Fata de inventarul permanent, conform caruia conturile de stocuri (3xx) se debiteaza cu intrarea valorilor materiale si se crediteaza cu iesirile de valori materiale, inventarul intermitent presupune, in cursul perioadei,  ca valorile materiale la intrare sa se inregistreze direct in conturile de cheltuieli, iar la sfarsitul perioadei, conturile de stocuri (3xx) se vor debita, prin creditul contului de cheltuieli, cu stocurile efective determinate pe baza inventarului faptic, organizat conform reglementarilor in vigoare.
La inceputul perioadei urmatoare, stocul existent in contabilitate in perioada precedenta va fi reluat la chetuieli, astfel incat noua perioda va incepe cu stoc zero.
Exemplu:
- inregistrarea intrarii elementelor de stoc - pe baza de factura si NIR:
6xx = 401
- la finele perioadei, pe baza listelor de inventariere, se inregistreaza stocul final:
3xx = 6xx
Diferenta dintre rulajul debitor si rulajul creditor ale contului 6xx reprezinta vanzarea (consumul) aferent elementului de stoc respectiv.
 
- la inceputul perioadei urmatoare, stocul final se reia la cheltuieli (se anuleaza):
6xx = 3xx
 
In ceea ce priveste formularistica si regulile evidentierii miscarii faptice a elementelor de stocuri in cazul utilizarii in contabilitate a inventarului intermitent, acestea sunt identice cu cele utilizate in cazul inventarului permanent: NIR, bon de consum, nota transfer, fisa limita de consum, liste de inventar etc.
 
Cu ajutorul NIR-ului se stabilesc eventualele diferente la receptia stocurilor (de marfa, de materii prime etc) intre cantitatile inscrise in documentul de intrare (factura, aviz) si cele efectiv existente cu ocazia receptionarii, descarcarii, primirii in gestiune a stocurilor.
De altfel, gestionarul are obligatia intocmirii NIR-ului odata cu primirea bunurilor in gestiune, acesta fiind si document utilizat ca proba in justitie.
 
Cu bonul de consum, pe baza unei comenzi, gestionarul elibereaza din gestiune bunurile respective, care se vor utiliza in procesul de productie sau se vor consuma efectiv in entitate.
 
Prin nota de transfer se transfera elemente de stoc dintr-o gestiune in alta.
 
Nota de predare este utilizata pentru obtinerea si incarcarea gestiunii de produse finite.
 
Si exemplele pot continua.
 
Se observa, asadar, ca documentele respective trebuie intocmite si utilizate ca atare indiferent de metoda aleasa in contabilitate pentru inregistrarea miscarii stocurilor: metoda inventarului permanent sau metoda inventarului intermitent.
 
Insa, conform art. 165 alin. (3) din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055 / 2009 inventarul intermitent nu se utilizeaza in comertul cu amanuntul in situatia in care se aplica metoda global-valorica pentru evidenta stocurilor.
 
Baza legala:
- art. 156, 164 si 165 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055 / 2009 ;
- OMFP 3512 / 2008 privnd documentele financiar-contabile;
- Ordinul 2861/2009 privind aprobarea Normei din 9 octombrie 2009 privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii.

Abonare newsletter

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii

0 comentarii

Atentie! Pentru a posta comentariu, este necesar sa raspundeti corect la intrebare.

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x