Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Studiu de caz: Rascumparare si anulare actiuni

Intrebare: Se diminueaza capitalul social al SC X SA prin rascumpararea si anularea a 1.000 actiuni proprii. Valoarea nominala este de 10 lei, costul de achizitie 9 lei. Care sunt inregistrarile contabile care se impun?
Raspuns:
Prevederile ce reglementeaza aceste operatii sunt cele de la  articolul 103^1 din Legea 31/1990 privind societatile comerciale, ce da dreptul unor societati sa rascumpere propriile actiuni cu respectarea urmatoarelor conditii:
a) Rascumpararea este permisa de Adunarea Extraordinara a Actionarilor, iar perioada de detinere nu poate fi mai mare de 18 luni;
b) Valoarea nominala a actiunilor rascumparate trebuie sa fie mai mica de 10 % din capitalul social subscris;
c) Se pot achizitiona doar actiuni integral platite sau pentru care aportul in natura a fost deja depus;
d) Plata actiunilor rascumparate se va face numai din profitul distribuibil sau din rezervele statutare;
f) Pentru actiunile distribuite salariatilor, termenul maxim de acordare este de 12 luni de la rascumparare.
 
Din punct de vedere contabil, pct. 244 din OMFP 3055/2009 privind contabilitatea, modificat prin OMFP 2869/2010 stabileste ca actiunile rascumparate sunt prezentate in bilant pe seama corectiei capitalurilor proprii.
 
Astfel, castigurile sau pierderile in legatura cu aceste tranzactiii nu vor fi inregistrate pe seama veniturilor si cheltuielilor, ci vor fi inregistrate pe seama conturilor de capitaluri proprii 141 „ Castiguri legate de vanzarea sau anularea instrumentelor de capitaluriproprii” si 149 „Pierderi legate de emiterea, rascumpararea, vanzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii”.
 
Incepand cu 01 ianuarie 2011, fata de reglementarile contabile precedente, soldul debitor al contului 149 „Pierderi legate de emiterea, rascumpararea, vanzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii” este asimilat unei pierderi si va fi acoperit din rezultatul reportat sau din alte elemente de capitaluri proprii conform deciziei Adunarii Generale a Actionarilor.
 
Monografie contabila:
Cumpararea titlurilor de valoare  de la actionari:
109 “ Actiuni proprii “= 5121 “Conturi la banci in lei “ cu suma de 1000 actiuni x 9 lei   = 9000 lei .
 
Anularea capitalului social:
1012 “Capital subscris varsat” = 109 “Actiuni proprii“ cu valoarea nominala a actiunilor, respectiv 1000 actiuni x 9 lei = 9000 lei.
1012 “Capital subscris varsat” = 141 „ Castiguri legate de vanzarea sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii” cu suma de 1000 actiuni x ( 10 – 9 ) = 1000 lei
 
Inregistram un element similar castigului, ce se va reflecta in contul 1068 “Alte rezerve” prin inregistrarea contabila:
141 „ Castiguri legate de vanzarea sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii” = 1068 “Alte rezerve” cu suma de 1000 lei.

Abonare newsletter

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii

0 comentarii

Atentie! Pentru a posta comentariu, este necesar sa raspundeti corect la intrebare.

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x