Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Cum asiguri independent contabilitatea unui PFA - 5 notiuni de baza ca sa-ti cresti businessul

15 Mai. 2023 Clubcontabilitate.ro
ANAF si MFP
Cum asiguri independent contabilitatea unui PFA - 5 notiuni de baza ca sa-ti cresti businessul
Numarul persoanelor care aleg sa lucreze pe cont propriu creste si multe dintre acestea se indreapta catre o cariera de freelancing. PFA-ul este metoda legala si usoara prin care acest lucru poate fi facut. 
Conform datelor ONRC (Oficiul National al Registrului Comertului), la finalul anului 2022, in Romania, existau 430.073 de PFA-uri active, iar la finalul lunii februarie, 433.165.

Pentru ca businessul tau sa se dezvolte, este important sa intelegi notiuni de baza ale contabilitatii, astfel incat sa iti poti gestiona corect veniturile si cheltuielile si sa iei decizii informate.

In acest articol, vei descoperi 5 dintre aceste notiuni de baza, pentru a putea sa iti asiguri independent contabilitatea si sa iti dezvolti afacerea.

Fa diferenta dintre active, pasive si capital propriu

O buna gestionare a contabilitatii implica o cunoastere a conceptelor de baza: activele, pasivele si capitalul propriu.

Activele sunt reprezentate de bunurile si drepturile detinute de PFA, care se asteapta sa genereze beneficii. Acestea pot fi circulante, cum ar fi stocurile sau disponibilitatile banesti sau imobilizante, reprezentate de mijloacele fixe si investitiile pe termen lung.

Pasivele reprezinta obligatiile PFA-ului. Acestea pot fi curente, reprezentate de datoriile comerciale sau impozite, si pasive pe termen lung, cum ar fi imprumuturile sau leasingul.

Capitalul propriu reprezinta acea parte din bilant pe care o obtinem scazand din active pasivele. Acesta poate fi pozitiv, ceea ce inseamna ca detii suficiente active pentru a-ti acoperii datoriile, sau negativ, ceea ce inseamna ca datoriile depasesc activele.

Alege surse de finantare pentru dezvoltarea infrastructurii

Daca iti doresti sa iti optimizezi afacerea si sa atragi noi clienti, este important sa alegi surse de finantare potrivite pentru dezvoltarea infrastructurii. Poti opta pentru finantarea din surse proprii, investitori sau un credit PFA.

O astfel de solutie de creditare IFN te poate ajuta sa iti dezvolti afacerea si sa detii controlul asupra ei. Iata ce beneficii poti obtine daca PFA-ul tau are cel putin 12 luni de activitate si nu te afli in procese de executare silita sau incidente de plata:
  • Proces de aplicare 100% online;
  • Credit pana la 235.000 RON;
  • Dobanda variabila, in functie de valoarea indicelui ROBOR la 6 luni;
  • Pentru situatii neprevazute, poti amana plata ratei pentru 30 zile (o singura data pe durata contractului).

Intelege importanta fluxului de numerar

Fluxul de numerar reprezinta incasarile si platile unei firme intr-un anumit interval de timp. Pentru a evita blocajele financiare si pentru anticiparea nevoilor de finantare este necesar sa tii o evidenta clara a cashflow-ului.

Pentru optimizarea fluxului de numerar, poti aborda masuri precum:
  • imbunatatirea termenelor de plata si incasare;
  • reducerea costurilor operationale;
  • diversificarea sursei de venituri.

Redu costurile generate de operatiuni curente

O parte importanta in cresterea businessului tau o reprezinta reducerea costurilor, care se poate realiza prin imbunatatirea eficientei operatiunilor curente. Analizeaza care sunt costurile generate de furnizori, cheltuielile cu utilitatile si costurile de transport. Iata ce mai poti face:
  • Implementeaza strategii de reducere a cheltuielilor.
  • Externalizeaza-ti serviciile.
  • Implementeaza solutii tehnologice pentru automatizarea proceselor operationale.
  • Renegociaza contractele cu furnizorii.

Calculeaza pragul de rentabilitate

Pragul de rentabilitate reprezinta nivelul de activitate al unui business, in care vanzarile egaleaza costurile totale ale acestuia, rezultatul fiind zero.

Este esential sa calculezi pragul de rentabilitate al businessului tau ca sa iti monitorizezi performanta financiara si sa iei decizii informate.

Pentru a-l calcula este necesar sa estimezi care sunt costurile fixe si variabile ale afacerii tale si sa vezi de ce venituri ai nevoie pentru acoperirea acestora si obtinerea de profit.

Contabilitatea este un aspect important al oricarui business. Asadar, este necesar sa intelegi si sa aplici cateva notiuni de baza pentru a putea sa iti dezvolti afacerea.

Sursa foto: Shutterstock
 

Abonare newsletter

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii

0 comentarii

Atentie! Pentru a posta comentariu, este necesar sa raspundeti corect la intrebare.

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x