Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Organizarea evidentei pentru PFA platitoare de TVA

Persoanele fizice autorizate sunt obligate, potrivit prevederilor art. 48 alin. (8) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, sa organizeze si sa conduca contabilitate in partida simpla.
Aceste aspecte sunt reglementate prin Norma metodologica privind organizarea si conducerea evidentei contabile in partida simpla de catre persoanele fizice care au calitatea de contribuabil in conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal aprobata prin Ordinul Ministerului Finantelor Publice nr. 1040/2004.
Contribuabilii au obligatia de a tine Registrul-jurnal de incasari si plati (cod 14-1-1/b) si Registrul-inventar (cod 14-1-2/a). Acestea se numeroteaza, se snuruiesc si se parafeaza inainte de depunerea lor la organele fiscale pentru inregistrare.
In cazul contribuabililor platitori de taxa pe valoarea adaugata, evidenta taxei pe valoarea adaugata colectate se tine cu ajutorul Jurnalului pentru vanzari. Evidenta taxei pe valoarea adaugata deductibile se tine cu ajutorul Jurnalului pentru cumparari. Jurnalul pentru vanzari se completeaza pe baza documentelor privind prestarile de servicii si vanzarile de valori materiale. Jurnalul pentru cumparari se completeaza pe baza documentelor privind achizitiile de valori materiale si prestarile de servicii. Acestea nu sunt formulare tipizate, fiecare persoana impozabila poate sa isi stabileasca modelul documentelor pe baza carora determina taxa colectata si taxa deductibila, conform specificului propriu de activitate.
Modelele orientative ale acestor jurnale se regasesc in anexele nr. 1-2 la Ordinul Ministerului Economiei si Finantelor  nr. 1372/2008 privind organizarea evidentei in scopul taxei pe valoarea adaugata, conform art. 156 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal.
Pentru contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA, in Registrul de incasari si plati inregistrarile se fac exclusiv TVA. In cazul acestora, veniturile, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, se preiau pentru determinarea impozitului din coloanele corespunzatoare ale Jurnalului pentru vanzari.

Autor: Irina Dumitrescu

Abonare newsletter

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii

1 comentarii

Atentie! Pentru a posta comentariu, este necesar sa raspundeti corect la intrebare.

JUGANARU GHIORGHE 19 Nov. 2013
Pentru pfa. cod caeno111. activitati agricole, care au intocmit declaratia 221, si achitaimpozit pe suprafata agricola, impozit normat pe ha. de cultura, se mai tine evidenta pe jurnalul de incasari si plati?
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x