Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Studiu de caz: Plusuri si lipsuri la inventar. Tratament contabil si fiscal

Intrebare: Care sunt inregistrarile contabile si implicatiile fiscale si juridice, in cazul in care, in urma inventarierii, se constata un plus foarte mare ca urmare a inventarierii gestiunii de marfa? Dar in cazul lipsei neimputabile, respectiv imputabile?
Raspuns: Vom analiza implicatiile fiscale si contabile cu privire la situatiile descrise de intrebare si consideram ca nu avem suficiente elemente cu privire la implicatiile juridice, astfel incat ne este imposibil sa stabilim culpa sau nevinovatia unei persoane, atributii ce le are numai instanta de judecata competenta, in functie de gravitatea faptei si pericolul social.

Tratament fiscal si contabil:
a) plus de inventar stocuri
Inregistrare contabila:
clasa 3 = 758 “Alte venituri din exploatare”, consideram ca acest venit este unul impozabil, deoarece nu este scutit expres de art. 20 din Codul fiscal.

b) plus de inventar mijloace fixe:
clasa 2 = 475 “Subventii pentru investitii”.

Potrivit titlului 8.8 din OMFP 3055/2009 privind contabilitatea, capitolul Subventii pentru investitii, plusurile de inventar la mijloace fixe se inregistreaza in contul 475 “Subventii pentru investitii”.

La acelasi calcul cu amortizarea mijlocului fix, subventia pentru investitii se vireaza la venituri, pastrand caracterul de neutralitate asupra rezultatului financiar.
6811 “Cheltuieli cu amortizarea” = 281 “Amortizare imobilizari corporale”
475 “Subventii pentru investitii” = 7584 «Venituri din subventii pentru investitii».

Inregistrare lipsuri neimputabile:
clasa 6 = clasa 3 , in functie de stocurile lipsa

Aceasta cheltuiala este nedeductibila la determinarea impozitului pe profit, conform art. 21 alin. (4)  lit. c) din Codul fiscal, daca stocul nu a fost asigurat. In cazul in care stocul este asigurat, cheltuiala este deductibila fiscal.

In cazul in care se efectueaza o imputatie, valoarea imputatiei se efectueaza la costul de inlocuire a stocului la care se adauga TVA, conform OMFP 2861/2009 privind inventarierea.

In acest caz, cheltuiala cu stocul ce marfa este nedeductibila fiscal, iar venitul este neimpozabil, conform art. 20 lit. c) din Codul fiscal.

Abonare newsletter

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii

1 comentarii

Atentie! Pentru a posta comentariu, este necesar sa raspundeti corect la intrebare.

Anisoara 02 Mar. 2012
Stimabililor,
Raspunsul la aceasta problema este al unui diletant care are pretentia ca stie contabilitate si fiscalitate... Dar constat ca diletantismul este in floare pe acest site...
Altfel nu pot sa-mi explic aberatiile de raspunsuri pe care le formulati aici. In primul rand, PLUSUL de materiale stabilit cu ocazia valorificarii inventarierii gestiunii se inregistreaza astfel:
602 = 302 cu minus !! Logica simpla este ca atunci cand se debiteaza contul 302 inseamna ca exista o INTRARE de materiale. La intrarea de materiale trebuie sa se intocmeasca Nota de Intrare Receptie, semnata de gestionar si de comisia de receptie. Care intrare si care receptie va intreb eu ??? MINUSUL de inventar nu este intrare de materiale, este stornare de cheltuiala !! Inregistrarea propusa de voi 302 = 758 se poate face atunci cand in magazie se aduc materiale recuperate, care pot fi refolosite in forma in care au fost recuperate sau care au fost aduse in aceasta stare in urma unor procese de reconditionare.
Cat priveste deductibilitatea cheltuielilor cu materialele imputate vinovatilor, tin sa va informez ca art. 21 alin.4 litera c din Codul Fiscal se refera la situatiile in care aceasta cheltuiala este NEDEDUCTIBILA. Si niciuna din situatiile expuse nu se refera la imputarea in sarcina persoanelor gasite vinovate !! Drept pentru care, cu tot respectul, INSIST sa nu mai bateti campii cu pareri de diletanti, pentru ca dezinformati lumea care are bunul simt sa recunoasca faptul ca nu este informata suficient. Spre deosebire de cei care raspund pe site si au pretentia ca sunt "informati" !! Luati-va o vacanta pana cititi Codul Fiscal macar, ca de inregistrari contabile ce sa mai vorbim...
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x