Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Studiu de caz: Pierderi tehnologice. Descarcare gestiune

Intrebare: O societate comerciala cu obiect de activitate productie isi descarca gestiunea de materii prime consumate in procesul de fabricatie pe baza consumurilor specifice. Din procesul de fabricatie mai rezulta si unele pierderi tehnologice. Cum se poate descarca gestiunea cu aceste pierderi (monografie contabila), in ce limite se admit aceste pierderi si ce documente se folosesc pentru descarcarea gestiunii cu aceste pierderi ?
Raspuns:
Potrivit  pct. 154 alin. (1) din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobata prin OMFP 3055/2009 , in cadrul stocurilor se cuprind si produsele, si anume:
   - semifabricatele, prin care se intelege produsele al caror proces tehnologic a fost terminat intr-o sectie (faza de fabricatie) si care trec in continuare in procesul tehnologic al altei sectii (faze de fabricatie) sau se livreaza tertilor;
   - produsele finite, adica produsele care au parcurs in intregime fazele procesului de fabricatie si nu mai au nevoie de prelucrari ulterioare in cadrul entitatii, putand fi depozitate in vederea livrarii sau expediate direct clientilor;
   - rebuturile, materialele recuperabile si deseurile;
 
In cazul in care pierderile inregistrate reprezinta pierderi tehnologice, in contabilitate se inregistreaza materiile prime utilizate, in baza bonurilor de consum, si receptia produselor finite.
 
Potrivit art. 21 alin. (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare.
 
Pct. 23 din normele metodologice date in aplicarea acestui articol stabileste ca, in sensul art. 21 alin. (1) din Codul fiscal , sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile si pierderile tehnologice care sunt cuprinse in norma de consum proprie necesara pentru fabricarea unui produs sau prestarea unui serviciu.
Astfel, din punct de vedere fiscal sunt deductibile pierderile tehnologice care sunt cuprinse in norma de consum proprie necesara pentru fabricarea unui produs.
 
Asadar, pierderile tehnologice rezultate in procesul de productie a produselor fabricate sunt deductibile la determinarea profitului impozabil daca se incadreaza in norma de consum proprie necesara pentru fabricarea unui produs, in conformitate cu prevederile pct. 23 lit. e) din Titlul II al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal . Pierderile tehnologice mai mari decat norma de consum nu sunt cheltuieli deductibile la determinarea profitului impozabil.
 
Potrivit art. 21 alin. (3) lit. d) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , perisabilitatile sunt deductibile la determinarea profitului impozabil in limitele stabilite de organele de specialitate ale administratiei centrale, impreuna cu institutiile de specialitate, cu avizul Ministerului Finantelor Publice.
 
Astfel cum prevede pct. 35 din Normele metodologice date in aplicarea acestui articol nu sunt considerate perisabilitati pierderile tehnologice care sunt cuprinse in norma de consum proprie necesara pentru fabricarea unui produs sau obtinerea unui serviciu.
 
Art. 1 din Norma privind limitele admisibile de perisabilitate la marfuri in procesul de comercializare, aprobata prin HG 831/2004 stabileste ca, perisabilitatile reprezinta scazamintele care se produc in timpul transportului, manipularii, depozitarii si desfacerii marfurilor, determinate de procese naturale cum sunt: uscare, evaporare, volatilizare, pulverizare, hidroliza, racire, inghetare, topire, oxidare, aderare la peretii vagoanelor sau ai vaselor in care sunt transportate, descompunere, scurgere, imbibare, ingrosare, imprastiere, faramitare, spargere, inclusiv procese de fermentare sau alte procese biofizice, in procesul de comercializare in reteaua de distributie (depozite cu ridicata, unitati comerciale cu amanuntul si de alimentatie publica).
 
Limitele maxime de perisabilitate care pot fi acordate marfurilor in procesul de comercializare sunt cele prevazute in anexele nr. 1-3  la aceste norme.
In conformitate cu dispozitiile art. 42 al Normei privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii aprobata prin OMFP 2861/2009 , rezultatele inventarierii se inscriu de catre comisia de inventariere intr-un proces-verbal. Procesul-verbal privind rezultatele inventarierii trebuie sa contina, printre altele, concluziile si propunerile comisiei cu privire la cauzele plusurilor si ale lipsurilor constatate si persoanele vinovate, precum si propuneri de masuri in legatura cu acestea, propuneri de casare sau declasare a unor stocuri.
 
Prin urmare, scoaterea din evidenta a materiilor prime deteriorate, ce nu mai pot fi utilizate in procesul de productie se poate efectua in urma operatiunii de inventariere. Pe baza propunerii de casare a stocurilor exprimata de catre comisia de inventariere se va intocmi un proces verbal pentru scoaterea acestora din evidenta.
Procesele verbale se vor aproba de catre managerul, directorul sau administratorul persoanei juridice.
 
Monografie contabila.
Exemplu:
In situatia in care din procesul de productie se obtin un total de 1200 buc produse finite, din care:
1050 de produse conforme  + 150 de produse cu defecte ce pot fi valorificate (deseu, materiale recuperabile), cele 150 de produse se vor inregistra in contabilitate cu ajutorul contului 346 „Produse reziduale” prin formula:
 
346                       = 711
 „Produse reziduale”      „Venituri aferente costurilor stocurilor de produse”
 
La predarea acestora la magazie se va intocmi „Bon de predare, transfer, restituire” (Cod 14-3-3A). Acest formular serveste ca document justificativ pentru incarcare in gestiune si de inregistrare in contabilitate.
 
In situatia in care cele 150 de produse finite sunt reintroduse in procesul de productie pentru remedierea defectelor, dupa efectuarea receptie si inregistrarea produselor finite, returul se va inregistra prin formula contabila:
 
711                                           = 345
  „Venituri aferente costurilor       „Produse finite"
    stocurilor de produse”
 
Pentru scoaterea din evidenta a stocurilor degaradate calitativ consideram corecte urmatoarele inregistrari contabile, daca deseurile rezultate in urma casarii vor fi valorificate prin vanzare:
 
Receptia deseurilor:
 
            346        =        711
„Produse reziduale”     „Venituri aferente costurilor stocurilor de produse”
Valorificarea deseurilor prin vanzare:
 
            4111        =        703
          „Clienti”            „Venituri din vanzarea
                                     produselor reziduale”
Descarcarea gestiunii de produsele vandute:
 
            711        =        346
    „Venituri aferente costurilor           „Produse reziduale”
     stocurilor de produse”

Abonare newsletter

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii

0 comentarii

Atentie! Pentru a posta comentariu, este necesar sa raspundeti corect la intrebare.

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x