Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

TVA si documente justificative pentru o PFA care presteaza servicii intracomunitare

Intrebare: O PFA (cod CAEN 6311), inregistrata in scopuri de TVA doar pentru livrari intracomunitare (153 indice 1 CF) emite lunar o factura pentru servicii intracomunitare pentru o firma din Belgia inregistrata in scop de TVA. Care sunt declaratiile pe care trebuie sa depuna lunar pentru aceste servicii?
Acelasi PFA a achizitionat servicii de telefonie de la SKYPE (factura a fost emisa de SKYPE din Luxemburg inregistrata in scop de TVA). Pretul creditului a fost de 5% la care s-a facturat si TVA de 15%. Cum inregistrez aceasta factura in contabilitate? Exista obligatii declarative pentru ea?
Raspuns: Pentru serviciul intracomunitar prestat, PFA trebuie sa se inscrie si in Registrul operatorilor intracomunitari, inregistrare care se efectueaza concomitent cu inregistrarea in scopuri de TVA pentru prestarea de operatiuni intracomunitare in conformitate cu prevederile art. 153^1.

Prestatorul din Romania inregistrat in scopuri de TVA doar pentru prestarile intracomunitare de servicii are urmatoarele obligatii pentru serviciul efectuat:

1. Sa emita factura in valuta negociata, la data prestarii serviciului, completata cu toate informatiile impuse prin art. 155 alin. (19) din Codul fiscal, inclusiv codul de inregistrare in scopuri de TVA obtinut ca urmare a depunerii declaratiei cod 091 si codul de inregistrare in scopuri de TVA primit de la beneficiar, in masura in care, in urma verificarii, a stabilit ca acesta este valid. Pe factura inscrie mentiunea “neimpozabil in Romania cf. art. 133 alin. 2 si art. 152 alin. 1 din C.f.”;

2. Sa evidentieze factura in jurnalul pentru vanzari. Prestatorul din Romania trebuie sa intocmeasca document de evidenta fiscala chiar daca nu este inregistrat in regim normal in scopuri de TVA. Valoarea acestui serviciu neimpozabil este un element de calcul pentru stabilirea cifrei de afaceri anuale de 65.000 euro (220.000 lei) in vederea verificarii permanente a incadrarii in plafonul de scutire. Valoarea serviciului prestat se inscrie in lei, la cursul valutar in vigoare la data emiterii facturii;

3. Sa raporteze fiscal operatiunea prin formularul cod (390 VIES) denumit "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare". Raportarea serviciului prestat se efectueaza cu simbolul P care reprezinta “prestare intracomunitara de servicii” prevazuta la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal efectuata in beneficiul unei persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Comunitate. Aceasta obligatie rezulta din prevederile anexei nr. 2 Instructiuni pentru completarea formularului (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare" pct. 1.1 din O.M.F.P. nr. 76 din 21 ianuarie 2010 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (390 VIES): “1.1. Declaratia recapitulativa se depune lunar, in conditiile prevazute la art. 156^4 din Codul fiscal, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare unei luni calendaristice, de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1 din Codul fiscal”.

Referitor la achizitionarea serviciilor  SKYPE din Luxemburg, prestatorul ar fi trebuit sa ia in considerare codul de TVA obtinut de catre P.F.A. in Romania cu simbolul RO, comunicat in calitatea sa de persoana impozabila, fara sa emita factura cu TVA. Prin natura sa, serviciul achizitionat, incadrat in categoria operatiunilor intracomunitare, este impozabil in Romania, prin plata efectiva a TVA catre bugetul de stat din Romania.

In calitate de beneficiar al serviciilor intracomunitare achizitionate, neinregistrat in regim normal de TVA, P.F.A. are urmatoarele obligatii fiscale:  

1. Sa taxeze serviciul primit in Romania la o baza de impozitare formata din aplicarea cursului valutar in vigoare la data emiterii facturii de catre de la prestatorul intracomunitar asupra  sumei in valuta inscrisa de catre prestator in factura emisa, inclusiv TVA;

2. Sa achite efectiv bugetului de stat suma TVA rezultata din aplicarea cotei de TVA de 24% asupra bazei de impozitare calculate conform punctului 1;

3. Sa evidentieze factura primita in jurnalul pentru cumparari intocmit pentru luna taxarii serviciului. Acest document de evidenta fiscala trebuie intocmit de catre beneficiarul din Romania chiar daca nu este inregistrat in regim normal in scopuri de TVA;  

4. Sa raporteze fiscal operatiunea prin formularul cod (390 VIES). Raportarea serviciului achizitionat se efectueaza cu simbolul S care reprezinta “achizitii intracomunitare de servicii” prevazute la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, efectuate de persoane impozabile din Romania care au obligatia platii taxei in baza art. 150 alin. (2), de la persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Comunitate. Pentru aceste servicii, exigibilitatea de taxa intervine  la data emiterii facturii de catre SKYPE in calitate de prestator;

5. Sa raporteze serviciul achizitionat de la SKYPE prin decontul de TVA cod 301 "Decont special de taxa pe valoarea adaugata". Raportarea se efectueaza in baza informatiilor preluate din jurnalul pentru cumparari. Decontul special se completeaza la sectiunea 4 denumita “Operatiuni prevazute la art. 150 alin. (2), (3), (5) si (6) din Codul fiscal”, datele fiind reportate si la sectiunea 4.1 denumita “Achizitii de servicii intracomunitare, pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA conform art. 150 alin. (2) din Codul fiscal”.

PFA inregistreaza in Registrul de incasari si plati valoarea integrala a serviciului facturat de catre prestator, inclusiv TVA 15%.

Desi nu este precizat, prin declaratia cod 091 depusa pentru prestarea serviciilor intracomunitare, P.F.A. a bifat si caseta pentru achizitia intracomunitara de servicii.

In situatia in care factura a fost emisa pe numele persoanei fizice in calitatea sa de persoana neimpozabila, nu se datoreaza TVA bugetului de stat din Romania, serviciul fiind impozabil la prestator conform regulei generale de taxare de la art. 133 alin. (3). In acest caz, factura respectiva nu se evidentiaza in Registrul de incasari si plati organizat de catre P.F.A.

Abonare newsletter

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii

0 comentarii

Atentie! Pentru a posta comentariu, este necesar sa raspundeti corect la intrebare.

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x