Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Taxarea inversa pentru livrarea de materiale lemnoase.

Se aplica masurile de simplificare pentru livrarea pomilor de Craciun?

Conform art. 160 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, se aplica taxarea inversa pentru livrarea de masa lemnoasa si materiale lemnoase, astfel cum sunt definite prin Legea nr. 46/2008 ‒ Codul silvic, cu modificarile si completarile ulterioare.

Pct. 17 din Anexa la Codul silvic defineste materialele lemnoase si masa lemnoasa astfel:
-    materiale lemnoase: lemnul rotund sau despicat de lucru si lemnul de foc, cheresteaua, flancurile, traversele, lemnul ecarisat – cu sectiune dreptunghiulara sau patrata -, precum si lemnul cioplit. Aceasta categorie cuprinde si arbori si arbusti ornamentali, pomi de Craciun, rachita si puieti.
-    masa lemnoasa cuprinde totalitatea arborilor pe picior si/sau doborati, intregi sau parti din acestia, inclusiv cei aflati in diferite stadii de transformare si miscare in cadrul procesului de exploatare forestiera

Conform O.M.F.P. nr. 172/2006 privind incadrarea produselor in categoria material lemnos pentru care se aplica taxare inversa, astfel cum a fost modificat prin O.M.F.P. nr. 2.572/2009 incepand cu 03 septembrie 2009, si art. 2 din Normele referitoare la provenienta, circulatia si comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spatiilor de depozitare a materialelor lemnoase si al instalatiilor de prelucrat lemn rotund, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 996/2008, cu completarile ulterioare:

-    Cheresteaua este piesa de lemn obtinuta prin taierea longitudinala ori aschierea bustenilor sau lemnului brut si, eventual, o retezare si/sau prelucrari ulterioare pentru o anumita exactitate. In categoria cherestelelor sunt cuprinse: scanduri, dulapi, sipci, rigle, frize si grinzi;
-    Lemnul ecarisat este lemnul obtinut prin cioplirea sau ferastruirea pe cel putin o fata a lemnului rotund;
-    Lemnul prelucrat sau semifabricat este un sortiment obtinut prin operatii de retezare si/sau spintecare a lemnului rotund, a bustenilor, a lemnului ecarisat, a lemnului cioplit ori a cherestelei.
 
Asadar, in categoria materialelor lemnoase sunt inclusi si pomii de Craciun. Ca atare, pentru livrarea acestora se aplica taxarea inversa in conditiile prevazute de art. 160 din Codul fiscal si normelor metodologice date in aplicarea acestuia.

Masurile de simplificare se aplica doar pentru operatiunile realizate in interiorul tarii, respectiv operatiuni intre persoane care sunt inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153, care au locul livrarii sau locul prestarii in Romania conform art. 132, respectiv art. 133 din Codul fiscal, si sunt operatiuni taxabile conform titlului VI din Codul fiscal. Pentru aceste livrari de bunuri, inclusiv pentru avansurile incasate, furnizorii emit facturi fara TVA si inscriu in aceste facturi o mentiune referitoare la faptul ca au aplicat taxarea inversa.

TVA se calculeaza de catre beneficiar si se inscrie in facturi si in jurnalul pentru cumparari, fiind preluata atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila in decontul de TVA.

Autor: Irina Dumitrescu

Abonare newsletter

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii

0 comentarii

Atentie! Pentru a posta comentariu, este necesar sa raspundeti corect la intrebare.

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x