Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

PFA - ce cheltuieli poate deduce daca are Contract de Comodat?

Sa presupunem ca avem un PFA si apelam la contractul de comodat pentru un autoturism sau un sediu, mai ales pentru ca exista facilitati fiscale interesante intr-un astfel de caz. Apare in acest caz, intrebarea: ce cheltuieli putem deduce? Putem deduce reparatiile auto, spre exemplu? Dar cheltuielile cu renovarea cladirii?

Raspunsul specialistilor este urmatorul:

Contractul de comodat este guvernat de art. 1560 – art. 1575 din Codul civil , iar categoriile de cheltuieli care cad in sarcina (comodantului) proprietarului, respectiv a comodatarului sunt reglementate indeosebi de art. 1420,art. 1421, art. 1447, art. 1448, art. 1561, art. 1564 si art. 1569 din Codul civil.
 
In sarcina comodatarului (celui care primeste bunul spre utilizare gratuita) cad numai acele mici reparatii (denumite si reparatii locative), necesare acoperirii folosintei normale a lucrului si predarii lui in starea initiala (a se vedea indeosebi art. 1447 Cod civil ). De asemenea, jurisprudenta in materie a stabilit ca si eventualele cheltuieli utile care sporesc valoarea lucrului nu sunt in sarcina comodatarului, de vreme ce proprietarul este dator sa le restituie celui care le-a facut.
 
Din punct de vedere fiscal, pct. 38 liniuta 21 din Normele metodologice date in aplicarea art. 48 din Codul fiscal prevede ca sunt deductibile la stabilirea venitului net impozabil cheltuielile cu functionarea si intretinerea, aferente bunurilor care fac obiectul unui contract de comodat, potrivit intelegerii din contract, pentru partea aferenta utilizarii in scopul afacerii.
 
Astfel, cheltuielile de reparatii marunte si cheltuielile cu reparatiile auto efectuate pentru indepartarea urmarilor unui accident auto sau alt eveniment similar datorat utilizarii cad in sarcina persoanei care foloseste autovehiculul (PFA) si sunt deductibile si din punct de vedere fiscal deoarece aceste reparatii urmaresc readucerea autovehiculului in starea initiala. Nu sunt deductibile cheltuielile cu impozitele si taxele obligatorii, reparatiile capitale ori cheltuielile pentru imbunatatirea performantelor tehnice ale autoturismului intrucât acestea cad in sarcina proprietarului si nu reprezinta cheltuieli de functionare si intretinere.
 
In privinta spatiului luat in comodat sunt deductibile cheltuielile de intretinere si functionare uzuale (energie, apa, canal, salubrizare, telefon, internet, igienizare si zugraviri curente etc.). Nu sunt deductibile cheltuielile care au ca efect modernizarea spatiului locativ luat in comodat (inlocuire geamuri si usi, instalare centrala termica etc.) si alte cheltuieli specifice ce cad in sarcina proprietarilor (impozit pe cladire, asigurari etc.).
 

Abonare newsletter

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii

1 comentarii

Atentie! Pentru a posta comentariu, este necesar sa raspundeti corect la intrebare.

ilie 18 Aug. 2011
Foarte bun articolu
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x