Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Cum se corecteaza regimul de taxare pentru prestari intracomunitare de servicii?

Intrebare: O societate a emis anul trecut facturi lunare catre o fundatie din Austria pentru serviciile prestate de societate. Necomunicandu-se niciun cod de TVA (in ianuarie 2012 nu era inregistrata ca platitor de TVA), facturile au fost facute aplicandu-se TVA 24%, TVA colectat si platit statului roman. In ianuarie 2013, fundatia a trimis instiintarea ca din septembrie 2012 s-a inregistrat in scopuri de TVA in Austria si a comunicat codul de TVA. In ianuarie 2013 a solicitat si stornarea facturilor emise pentru perioada septembrie-decembrie 2012. Este corect daca societatea din Romania a stornat facturile, le-a refacut fara TVA 24% si le-a declarat in 390 din luna ianuarie 2013?

Raspuns:

Corectia nu mai poate fi efectuata incepand cu data de 1 ianuarie 2013, odata cu intrarea in vigoare a HG 1071/2012 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin HG 44/2004 . Practic, prin acest act normativ s-a exclus aceasta posibilitate de corectie reglementata anterior prin normele de aplicare ale art. 133 alin. (2) de la pct. 13 alin. (9) dupa cum urmeaza:

"Daca beneficiarul, care este stabilit in alt stat membru decat Romania, nu comunica un cod valabil de TVA, si/sau prestatorul nu obtine confirmarea validitatii codului de TVA al clientului sau, se va considera ca prestarea de servicii este realizata catre o persoana neimpozabila, aplicandu-se celelalte reguli prevazute de art. 133, in functie de natura serviciului. Totusi, in situatia in care ulterior emiterii facturii de catre prestator, beneficiarul comunica un cod valabil de TVA atribuit de autoritatile fiscale din alt stat membru, prestatorul va aplica prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, respectiv va considera ca operatiunea nu este impozabila in Romania, fiind impozabila la locul unde este stabilit beneficiarul, daca beneficiarul poate face dovada ca avea calitatea de persoana impozabila in momentul in care taxa a devenit exigibila. Dovada consta intr-o confirmare oficiala a autoritatii fiscale din statul membru in care beneficiarul este stabilit. In cazul reconsiderarii locului prestarii serviciului, prestatorul aplica prevederile art. 159 din Codul fiscal."

Asa cum rezulta si din normele metodologice de aplicare ale art. 159, la pct. 81^2. alin. (2) efectuarea corectiei facturii este reglementata doar in situatia operatiunilor scutite cu drept de deducere TVA reglementate prin art. 143, 144 sau 144^1, fara a fi reglementata si pentru operatiunile neimpozabile de la art. 133 din Codul fiscal:

" In situatia in care o persoana impozabila a emis facturi aplicand regimul de taxare si ulterior intra in posesia documentelor justificative care ii dau dreptul la aplicarea unei scutiri de taxa pe valoarea adaugata prevazute la art. 143, 144 sau 144^1 din Codul fiscal, aceasta poate corecta facturile emise, potrivit art. 159 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, aplicand regimul de scutire corespunzator operatiunilor realizate."

Abonare newsletter

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii

0 comentarii

Atentie! Pentru a posta comentariu, este necesar sa raspundeti corect la intrebare.

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x