Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

ANAF modifica Declaratia unica

Agentia Nationala de Administrare Fiscala  precizeaza ca modificarile aduse declaratiei 112 sunt necesare "avand in vedere modificarile aduse Codului fiscal, prin Ordonanta Guvernului nr.8/2013, unele propuneri primite de la reprezentantii institutiilor din domeniul apararii, ordinii publice si sigurantei nationale, precum si de la unele directii de specialitate din cadrul Ministerului Finantelor Publice".
Declaratia 112 va fi modificata pentru a actualiza, printre altele, Nomenclatorul Creante Fiscale din care vor fi eliminate doua tipuri de creante:

1.„contributia individuala de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele care realizeaza venituri, in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, din activitatile agricole prevazute la art. 71 lit. d) din Codul Fiscal“
2.„impozitul aferent veniturilor din activitati agricole potrivit prevederilor art. 71 lit. d) din Codul Fiscal”.

Categoriile privind conditiile de munca din anexa "Angajator" vor fi completate cu o noua categorie,: „alte conditii de munca”.

Nomenclatorul "Tip asigurat" va fi completat cu un nou camp care va contine o noua categorie de asigurati: “Administratorii societatilor comerciale, companiilor/societatilor nationale si regiilor autonome, desemnati/numiti in conditiile legii, precum si reprezentantii in adunarea generala a actionarilor si in consiliul de administratie”

Se va modifica si Nomenclatorului „Tip asigurat pentru alte entitati asimilate angajatorului“, din care va fi eliminat tipul de asigurat care realizeaza venituri in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, din activitatile agricole prevazute la art. 71 lit. d) din Codul Fiscal.

In schimb in Nomenclator vor fi introduse doi noi tipuri de asigurat:

1. personal militar, politisti si functionari publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, la trecerea in rezerva sau direct in retragere, respectiv la incetarea raporturilor de serviciu, fara drept de pensie, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale,
2. persoane fizice care realizeaza venituri sub forma de salarii de la angajatori nerezidenti si care declara si achita contributiile sociale individuale potrivit art.296^19 alin.(1^13) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

Anexa Asigurat sin sectiunea C a declaratiei va fi si ea modificata astfel incat sa permita declararea separata, pentru aceeasi persoana, a fiecarui tip de venit realizat pentru luna de raportare.

Odata cu toate aceste modificari si instructiunile de completare a declaratiei unice vor suferi modificari.

Potrivit proiectului de ordin publicat de ANAF, noul formular 112 va fi utilizat din luna urmatoare celei in care ordinul de modificare a declaratiei unice se publica in Monitorul Oficial.


Abonare newsletter

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii

0 comentarii

Atentie! Pentru a posta comentariu, este necesar sa raspundeti corect la intrebare.

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x