Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Studiu de caz: Venituri obtinute din drepturi de autor. Obligatia inregistrarii in scopuri de TVA

Intrebare: Sunt persoana fizica si am incheiat un contract de drepturi de autor cu o scietate comerciala (unde sunt si actionar majoritar) prin care prestez servicii de realizare a unui web site. Valoarea acestui contract depaseste 35.000 euro, suma aceasta o voi incasa in trei transe pana la sfarsitul anului. Trebuie sa ma inregistrez platitor de TVA in momentul in care incasarile vor depasi 35.000 euro? Ar putea fi o problema faptul ca sunt si asociat majoritar in aceasta societate comerciala? Mentionez ca sunt angajat cu contract de munca timp partial pe perioada nedeterminata in functia de director general.
Raspuns: Conform art. 152 alin. (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 1251 alin. (2) lit. a), a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 35.000 euro, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie, poate aplica scutirea de taxa, numita in continuare regim special de scutire, pentru operatiunile prevazute la art. 126 alin. (1), cu exceptia livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b).

Potrivit alin. (2) al acestui articol, cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru aplicarea alin. (1) este constituita din valoarea totala, exclusiv taxa in situatia prevazuta la alin. (7) si (71), a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, taxabile sau, dupa caz, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 145 alin. (2) lit. b), a operatiunilor scutite cu drept de deducere si a celor scutite fara drept de deducere, prevazute la art. 141 alin. (2) lit. a), b), e) si f), daca acestea nu sunt accesorii activitatii principale, cu exceptia urmatoarelor:
a) livrarile de active fixe corporale sau necorporale, astfel cum sunt definite la art. 1251 alin. (1) pct. 3, efectuate de persoana impozabila;
b) livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b).
In conformitate cu prevederile art. 153 alin. (1) lit. b), persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si realizeaza sau intentioneaza sa realizeze o activitate economica ce implica operatiuni taxabile si/sau scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal competent daca in cursul unui an calendaristic atinge sau depaseste plafonul de scutire prevazut la art. 152 alin. (1), in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau a depasit acest plafon.

Aceste prevederi sunt aplicabile si persoanelor fizice intrucat, in sensul taxei pe valoare adaugata, persoana impozabila reprezinta, potrivit art. 1251 alin. (1) punctul 18 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, persoana fizica, grupul de persoane, institutia publica, persoana juridica, precum si orice entitate capabila sa desfasoare o activitate economica;
Este considerata persoana impozabila orice persoana care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activitati (art. 127 alin. (1)).
In acest sens, activitatile economice cuprind activitatile producatorilor comerciantilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitatile extractive, agricole si activitatile profesiilor libere sau asimilate acestora (art. 127 alin. (2)).

Astfel, sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA si persoanele fizice care desfasoara activitati independente daca au o cifra de afaceri anuala stabilita conform art. 152 alin. (2) din Codul fiscal mai mare de 35.000 de euro. Echivalentul in lei al acestui plafon, stabilit pe baza cursului de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si rotunjit la urmatoarea mie este de 119.000 lei pe an.
Ca atare, daca in cursul unui an calendaristic persoana fizica care realizeaza venituri din drepturi de autor atinge sau depaseste plafonul de scutire de 35.000 euro (119.000 lei) are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau a depasit acest plafon.

Intrucat persoana fizica care realizeaza venitul din drepturi de autor este afiliata cu persoana juridica platitoare a veniturilor (persoana fizica detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot detinute la persoana juridica ori daca controleaza in mod efectiv persoana juridica) se vor avea in vedere prevederile art. 11 alin. (2) din Codul fiscal , potrivit caruia, in cadrul unei tranzactii intre persoane romane si persoane nerezidente afiliate, precum si intre persoane romane afiliate, autoritatile fiscale pot ajusta suma venitului sau a cheltuielii oricareia dintre persoane, dupa cum este necesar, pentru a reflecta pretul de piata al bunurilor sau al serviciilor furnizate in cadrul tranzactiei. La stabilirea pretului de piata al tranzactiilor intre persoane afiliate se foloseste cea mai adecvata dintre urmatoarele metode:
a) metoda compararii preturilor, prin care pretul de piata se stabileste pe baza preturilor platite altor persoane care vand bunuri sau servicii comparabile catre persoane independente;
b) metoda cost-plus, prin care pretul de piata se stabileste pe baza costurilor bunului sau serviciului asigurat prin tranzactie, majorat cu marja de profit corespunzatoare;
c) metoda pretului de revanzare, prin care pretul de piata se stabileste pe baza pretului de revanzare al bunului sau serviciului vandut unei persoane independente, diminuat cu cheltuiala cu vanzarea, alte cheltuieli ale contribuabilului si o marja de profit;
d) orice alta metoda recunoscuta in liniile directoare privind preturile de transfer emise de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.

In conformitate cu prevederile art. 79 alin. (2) din OG 92/2003 privind Codul de procedura fiscala , republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in vederea stabilirii preturilor de transfer, contribuabilii care desfasoara tranzactii cu persoane afiliate au obligatia ca, la solicitarea organului fiscal competent, sa intocmeasca si sa prezinte, in termenele stabilite de acesta, dosarul preturilor de transfer. Continutul dosarului preturilor de transfer, precum si conditiile in care se solicita acesta se aproba prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Totodata, in situatia in care, functia de director general o detineti la societatea care va plateste drepturi de autor trebuie sa aveti in vedere si prevederile pct. 24 din Normele metodologice de aplicare  a art. 46 din Codul Fiscal potrivit carora, in situatia existentei unei activitati dependente ca urmare a unei relatii de angajare, remuneratia prestarilor rezultate din cesiunile de drepturi de proprietate intelectuala care intra in sfera sarcinilor de serviciu reprezinta venituri de natura salariala, conform prevederilor mentionate in mod expres in contractul dintre angajat si angajator, si se supun impozitarii potrivit prevederilor capitolului III – Venituri din salarii – al titlului III din Codul fiscal .

Astfel, daca prestatiile ce fac obiectul contractului de drepturi de autor intra in sfera sarcinilor de serviciu remuneratia acestor prestatii reprezinta venituri de natura salariala,  conform prevederilor mentionate in mod expres in contractul dintre angajat si angajator, si se supun impozitarii potrivit prevederilor capitolului III – Venituri din salarii – al titlului III din Codul fiscal.

Abonare newsletter

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii

0 comentarii

Atentie! Pentru a posta comentariu, este necesar sa raspundeti corect la intrebare.

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x