Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Studiu de caz: Reducere acordata ulterior facturarii. Ajustare TVA

Intrebare: In cazul reducerilor comerciale si a celor financiare, in Codul fiscal se precizeaza ca acestea nu se cuprind in baza de impozitare daca sunt acordate in momentul livrarii/prestarii. Daca discountul financiar se acorda ulterior livrarii/prestarii, dupa facturare, nefiind o reducere de pret, ci o facilitate la plata, exista din punctul dumneavoastra de vedere obligatia ajustarii bazei de impozitare?
Raspuns: In opinia noastra, reglementarile fiscale regasite la art. 137 alin. (3) lit. a)  din Codul fiscal ce stabileste ca baza de impozitare a TVA se diminueaza cu valoarea unor reduceri nu face distinctie intre reducerile comerciale si fiscale, tratamentul fiscal fiind identic.

Astfel, atat o reducere financiara pentru incasarea unei creante inainte de termenul de scadenta cat si reducerile comerciale, asa cum sunt regasite in legislatia in vigoare(rabat, remisa, risturn, conform pct. 52 din OMFP 3055/2009),  acordate ulterior facturarii initiale,  diminueaza baza TVA si implicit conduce la stornarea partiala a TVA inregistrata pe factura de baza.

Abonare newsletter

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii

0 comentarii

Atentie! Pentru a posta comentariu, este necesar sa raspundeti corect la intrebare.

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x