Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Studiu de caz: Contract incheiat cu o persoana fizica. Taxe, impozite, contributii sociale

Intrebare: Am incheiat un contract cu o PFA pentru efectuarea unei expertize extrajudiciare. Persoana fizica mi-a eliberat o factura de 1.000 lei. Va rog sa-mi spuneti ce impozite si contributii ar trebui sa-i retin si virez pana la 1 iulie 2012 si ce impozite si contributii ar trebui sa-i retin si declar dupa 1 iulie 2012 ?
Raspuns:
In cazul veniturilor platite pentru activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara, sunt aplicabile cu precadere prevederile art. 52 alin (1) lit. c din Codul fiscal, platitorul de venit, societatea platitoare avand obligatia de a calcula, de a retine la sursa si de a vira impozitul pe venit in cota de 10% reprezentand plati anticipate in contul impozitului anual pe venit datorat de persoana fizica. Impozitul ce trebuie retinut se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul, obligatiile declarative revenindu-i tot platitorului de venit.
 
Precizam ca toate persoanele de la aceasta categorie sunt obligate sa emita factura conform art 155 alin 1 din Codul fiscal, in situatia in care desfasoara activitati impozabile, conform art. 126 din Codul fiscal, in afara celor scutite fara drept de deducere de la art. 141 alin. 1 si alin. 2 din Codul fiscal .

Pana la data de 01 Iulie 2012, societatea dvs. in calitate de platitor al venitului catre persoana fizica va avea obligatia de a calcula, retine, vira si declara impozitul stabilit in cota de 10%, societatea neavand nicio alta obligatie in legatura cu contributiile sociale in raport cu expertul respectiv.

In privinta contributiilor sociale individuale obligatorii ce se datoreaza incepand cu 01.07.2012 sunt prevazute in OUG 125/2011 pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal. Potrivit pct. 109 din actul normativ mentionat se introduc doua noi capitole, capitolele II si III. Astfel la capitolul II "Contributii sociale obligatorii privind persoanele care realizeaza venituri din activitati independente, activitati agricole si asocieri fara personalitate juridica", se fac urmatoarele precizari cu privire la persoanele care realizeaza venituri in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit:

Art. 296 indice 21 alin. (1) lit. f) - urmatoarele persoane au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, dupa caz, persoanele care realizeaza venituri, in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, din activitati de natura celor prevazute la art. 52 alin. (1) si din asocierile fara personalitate juridica prevazute la art. 13 lit. e);
La alin. (4) si alin. (5) se precizeaza baza de calcul pentru contributiile sociale si contributiei de asigurari sociale de sanatate:
 
Pentru persoanele prevazute la art. 296 indice 21 alin. (1) lit. f) si h), baza de calcul al contributiilor sociale este venitul brut stabilit prin contractul incheiat intre parti, diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila prevazuta la art. 50 sau venitul din asociere, dupa caz.
 
Pentru persoanele prevazute la art. 296 indice 21 alin. (1) lit. f), baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.
Art. 296 indice 24, se fac precizari in privinta modului de calcul, retinere si virare a contributiilor sociale individuale, astfel:
 
Contribuabilii prevazuti la art. 296 indice 21 alin. (1) lit. f) si h) datoreaza contributii sociale individuale in cursul anului, sub forma platilor anticipate, platitorii de venituri avand obligatia calcularii, retinerii si virarii sumelor respective in conformitate cu prevederile art. 52 si art. 74 alin. (4), dupa caz.
 
Contributiile retinute potrivit alin. (5) se vireaza pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul, respectiv a lunii urmatoare trimestrului in care s-a platit venitul, in functie de perioada fiscala aleasa de platitorul de venit.
 
Pentru contribuabilii prevazuti la art. 52 alin. (1) lit. a)-c), obligatiile reprezentand contributia individuala de asigurari sociale calculate, retinute si virate in cursul anului fiscal de catre platitorii de venit sunt obligatii finale.
 
Pentru contribuabilii care realizeaza venituri de natura celor prevazute la art. 296 indice 21 alin. (1) lit. f) si h), obligatiile reprezentand contributia de asigurari sociale de sanatate calculate, retinute si virate in cursul anului fiscal de catre platitorii de venit sunt obligatii finale.

Precizam ca pana in prezent nu au fost inca aprobate norme metodologice de aplicare a prevederilor capitolelor 2 si 3 ale Titlului IX indice 2 din Codul fiscal care vor intra in vigoare incepand cu 1 iulie 2012, astfel ca, sunt de asteptat precizari si clarificari suplimentare odata cu aprobarea si publicarea acestora in legatura cu contributiile sociale care urmeaza a fi retinute de catre platitorul de venit in cazul unui contract incheiat cu o persoana fizica.

Abonare newsletter

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii

3 comentarii

Atentie! Pentru a posta comentariu, este necesar sa raspundeti corect la intrebare.

Gabriela 14 Iun. 2016
Ce este TVA?
nedea ruxandra 10 Iun. 2012
La persoane fizice care obtin venituri independente, cf. art.52 b se calculeaza, retine si vireaza impozit in doua moduri:
a 10% aplicat la venit brut din care se scad contributiile obligatoriiCAS si CASS, cf art 522 lit a si
b 16% aplicat la venit brut cf art 52^1 2
Intrebarea mea este de ce nu se scad contributiile si la calculul impozitului de 16%, ca la orice alte venituri.Sau altfel pusa intrebarea la aceasta categorie se aplica la venitul brut si impozitul si contributiile sociale?
elena lungoci 27 Mai. 2012
buna ziua!
doresc sa ma abonez gratuit la newsletter ul clubcontabilitate.ro. in ce consta acest serviciu?
multumesc.
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x