Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Imobilizari corporale primite cu titlu gratuit. Stabilirea duratei de functionare

Intrebare: Un imobil (casa) dobandit cu titlu gratuit se amortizeaza? Daca da, in cati ani?
Raspuns:
Potrivit prevederilor pct. 50 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009, la data intrarii in entitate, bunurile se evalueaza si se inregistreaza in contabilitate la valoarea de intrare, care se stabileste astfel:
 a) la cost de achizitie - pentru bunurile procurate cu titlu oneros;
 b) la cost de productie - pentru bunurile produse in entitate;
 c) la valoarea de aport, stabilita in urma evaluarii - pentru bunurile reprezentand aport la capitalul social;
 d) la valoarea justa - pentru bunurile obtinute cu titlu gratuit sau constatate plus la inventariere.
 
In cazurile mentionate la lit. c) si d), valoarea de aport si, respectiv, valoarea justa, se substituie costului de achizitie.
 
Prin valoare justa se intelege suma pentru care activul ar putea fi schimbat de bunavoie intre parti aflate in cunostinta de cauza in cadrul unei tranzactii cu pretul determinat obiectiv.
 
Valoarea justa a activelor se determina, in general, dupa datele de evidenta de pe piata, printr-o evaluare efectuata, de regula, de profesionisti calificati in evaluare.
 
In situatia in care nu exista date pe piata privind valoarea justa, din cauza naturii specializate a activelor si a frecventei reduse a tranzactiilor, valoarea justa se poate determina prin alte metode utilizate, de regula, de catre profesionisti in evaluare.
Potrivit pct. 234 alin (3) din acelasi act normativ, in conturile de subventii pentru investitii se contabilizeaza si donatiile pentru investitii, precum si plusurile la inventar de natura imobilizarilor corporale si necorporale.
Subventiile pentru active, inclusiv subventiile nemonetare la valoarea justa, se inregistreaza in contabilitate ca subventii pentru investitii si se recunosc in bilant ca venit amanat (contul 475 "Subventii pentru investitii"). Venitul amanat se inregistreaza in contul de profit si pierdere pe masura inregistrarii cheltuielilor cu amortizarea sau la casarea ori cedarea activelor.

Potrivit prevederilor din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe aprobat prin HG 2139/2004 , Sectiunea III- „Alte precizari” pct 3, in cazul mijloacelor fixe achizitionate cu durata normala de utilizare neconsumata, pentru care se cunosc datele de identificare (data punerii in functiune, durata normala de utilizare ramasa), recuperarea valorii de intrare se face pe durata normala de functionare ramasa.
 
In cazul mijloacelor fixe achizitionate cu durata normala de functionare expirata sau pentru care nu se cunosc datele de identificare, durata normala de functionare se stabileste de catre o comisie tehnica sau expert tehnic independent.
 
Durata normala de functionare reprezinta durata de utilizare in care se recupereaza, din punct de vedere fiscal valoarea de intrare a mijloacelor fixe pe calea amortizarii. Duratele normale de functionare ale imobilizarilor corporale- constructii de locuit, care corespund cu duratele de amortizare in ani, aferente regimului de amortizare liniar sunt prezentate in Catalog in cadrul subgrupei 1.6.
 
In concluzie, mijloacele fixe dobandite cu titlul gratuit se amortizeaza. Concomitent cu inregistrarea cheltuielilor cu amortizarea se inregistreaza si in venituri in contul 758 “Alte venituri din exploatare" .
In privinta duratei de utilizare :
-daca se cunosc datele de identificare, respectiv data punerii in functiune, durata normala de utilizare ramasa, recuperarea valorii de intrare se face pe durata normala de functionare ramasa.
-daca nu se cunosc aceste date, durata normala de functionare se stabileste de catre o comisie tehnica sau expert tehnic independent.

Abonare newsletter

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii

0 comentarii

Atentie! Pentru a posta comentariu, este necesar sa raspundeti corect la intrebare.

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x