Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Deductibilitate TVA aferenta bonurilor de combustibil in cazul livrarilor de bunuri catre clientii societatii

Intrebare: O societate comerciala face comert en-gros cu anumite produse, neavand deschis in acest scop un spatiu, ci le livreaza clientilor cu masina, proprietatea firmei. Firma nu are angajati si numai administratorul se ocupa de livrarea produselor. As vrea sa stiu daca pot sa deduc integral TVA aferent combustibilului, avand in vedere, ca societatea noastra intr-adevar se deplaseaza la domiciliul clientilor pentru a le livra produsele. Pentru fiecare livrare intocmim ordin de deplasare si foi de parcurs. Ne incadram la 1451 alin 1 lit a) din Codul fiscal ?
Raspuns:
Pentru deducerea 100% a TVA aferenta combustibilului, autoturismul trebuie sa se incadreze intr-una sau mai multe din urmatoarele exceptii reglementate prin normele de aplicare ale art. 145^1 la punctul 45^1 din Codul fiscal :

1) vehiculele utilizate pentru reparatii si/sau interventie.
 
2) vehiculele utilizate pentru paza si protectie in conformitate cu prevederile Legii 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor.
 
3) vehiculele utilizate pentru curierat care sunt utilizate pentru primirea, transportul si distribuirea scrisorilor, coletelor si pachetelor;
 
4) vehiculele utilizate drept care de reportaj.
 
5) vehiculele utilizate de catre agenti de vanzari.
 
6) vehiculele utilizate pentru transportul personalului la si de la locul de desfasurare a activitatii.
 
7) vehiculele utilizate exclusiv de agenti de recrutare a fortei de munca.
 
Deducerea limitata este reglementata prin art. 145^1 alin. (1) si alin. (2) asa cum au fost modificate prin OUG 125/2011.
 
Aplicarea prevederilor art. 145^1 trebuie coroborata cu prevederile cuprinse la art. 145 "Sfera de aplicare a dreptului de deducere" si a articolului 146 "Conditii de exercitare a dreptului de deducere" din Codul fiscal .
 
Asa cum rezulta din circulara Ministerului Finantelor Publice 420167/07.02.2012, datorita faptului ca legea stabileste ca utilizarea trebuie sa fie exclusiva pe destinatiile exceptate, pentru incadrarea vehiculelor in aceste categorii exceptate nu trebuie analizata fiecare deplasare sau utilizare in parte in a fiecarui vehicul.
 
Utilizarea exclusiva a vehiculului pentru activitatile exceptate de lege trebuie sa rezulte din:
- obiectul de activitate al persoanei impozabile;
- existenta de personal calificat angajat in domeniile reglementate la exceptii;
- existenta foilor de parcurs din care sa rezulte ca vehiculele respective sunt utilizate numai de personalul calificat angajat in aceste scopuri;
- orice alte dovezi suplimentare care pot fi furnizate.
 
Excluderea din categoria autovehiculelor exceptate are loc in situatia in care un vehicul este utilizat partial pentru activitati exceptate si partial pentru activitati care nu se incadreaza la exceptii, caz in care proprietarul sau utilizatorul nu poate beneficia integral de dreptul de deducere a TVA.
 
In concluzie, numai daca exista suficiente dovezi ca utilizarea autoturismului respectiv este exclusiva pentru livrarea produselor catre clientii societatii, TVA aferent combustibilului poate fi dedus in proportie de 100%.

Abonare newsletter

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii

0 comentarii

Atentie! Pentru a posta comentariu, este necesar sa raspundeti corect la intrebare.

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x