Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Cota de impozit pentru cladirile ce fac obiectul leasingului financiar

Intrebare: Avem un imobil care a fost achizitionat in leasing financiar in anul 2008. Contractul de leasing este inca in derulare si in 2012. Aveam obligatia sa il reevaluam pentru a nu intra sub incidenta noilor cote de impozit cladiri?
Raspuns: In cazul cladirilor ce fac obiectul contractelor de leasing financiar, regulile specifice prevazute de art. 253 alin. 7 din Codul fiscal stabilesc ca valoarea impozabila este valoarea din contract a cladirii, asa cum este ea inregistrata in contabilitatea locatorului sau a locatarului, conform prevederilor legale, pe intreaga durata de derulare a contractelor. Rezulta ca, spre deosebire de celelalte situatii, unde valoarea impozabila este fie valoarea de intrare a cladirii in patrimoniu, fie valoarea reevaluata, asa cum reiese din contabilitatea proprietarului – persoana juridica (art. 253 alin. 2 si 5 din Codul fiscal ), in cazul contractelor de leasing financiar, valoarea impozabila este valoarea convenita de parti prin contractul incheiat.

In conditiile in care cotele de impozit majorate se aplica pentru cladirile nereevaluate, pana la sfarsitul lunii in care s-a efectuat prima reevaluare (caz in care se aplica din nou cota normala de impozit, dar la valoarea rezultata in urma reevaluarii), rezulta ca ele nu se aplica pentru cladirile ce fac obiectelor contractelor de leasing financiar deoarece pentru aceste cladiri impozitarea are la baza valoarea contractuala, si nu eventuala valoare ce ar rezulta in urma vreunei reevaluari. Astfel, desi legislatia fiscala nu prevede in mod expres acest lucru, apreciem ca pentru cladirile ce fac obiectul contractelor de leasing financiar se aplica cota normala de impozit.

Abonare newsletter

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii

0 comentarii

Atentie! Pentru a posta comentariu, este necesar sa raspundeti corect la intrebare.

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x