Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Cesiune parti sociale. Tratament fiscal

Intrebare: O societate comerciala se divizeaza, are loc desprinderea unei fractiuni din patrimoniu prin infiintarea unei noi societati. Ulterior divizarii, societatea nou creata urmeaza sa efectueze un schimb de parti sociale cu o alta societate, in totalitate. Care sunt implicatiile fiscale privind schimbul de parti sociale?
Raspuns:
Schimbul de parti sociale in cazul mentionat de dvs. are semnificatia cesiunii de parti sociale. Cesiunea partilor sociale reprezinta transmiterea acestora catre una sau mai multe persoane care astfel dobandesc calitatea de asociati.

Astfel, principala consecinta a operatiunii de cesionare a partilor sociale este aceea ca cedentul, adica cel care cedeaza partile sociale, iese din societatea respectiva, pierzandu-si calitatea de asociat, iar cesionarul, cel care preia partile sociale, continua activitatea societatii, prin dobandirea calitatii de asociat al acesteia.

In situatia in care asociatii sunt persoane juridice platitoare de impozit pe profit, veniturile realizate din cesionarea titlurilor de participare sunt venituri impozabile, aceasta rezulta din prevederile art. 20 lit. b) din Codul fiscal potrivit caruia constituie venituri neimpozabile la calculul profitului impozabil diferentele favorabile de valoare a titlurilor de participare, inregistrate ca urmare a incorporarii rezervelor, beneficiilor sau primelor de emisiune la persoanele juridice la care se detin titluri de participare. Acestea sunt impozabile la data cesionarii, transmiterii cu titlu gratuit, retragerii capitalului social sau lichidarii persoanei juridice la care se detin titlurile de participare.

Potrivit prevederilor pct. 19 din normele metodologice date in aplicarea acestui articol stabileste ca, la data transmiterii cu titlu gratuit, a cesionarii titlurilor de participare sau a retragerii capitalului social detinut la o persoana juridica, precum si la data lichidarii investitiilor financiare, valoarea fiscala utilizata pentru calculul castigului/pierderii este cea pe care titlurile de participare, respectiv investitiile financiare, au avut-o inainte de inregistrarea diferentelor favorabile respective.

In situatia in care asociatii sunt persoane fizice veniturile obtinute de aceste persoane reprezinta venituri din investitii ce se impoziteaza in conformitate cu prevederile Capitolului V – „Venituri din investitii” din Titlul III al Codului fiscal .

Astfel potrivit prevederilor art. 66 alin. (3) din Codul fiscal, in cazul transferului dreptului de proprietate asupra partilor sociale, castigul din instrainarea partilor sociale se determina ca diferenta pozitiva intre pretul de vanzare si valoarea nominala/pretul de cumparare. Incepand cu a doua tranzactie, valoarea nominala va fi inlocuita cu pretul de cumparare, care include si cheltuielile privind comisioanele, taxele aferente tranzactiei si alte cheltuieli similare justificate cu documente. Determinarea castigului se efectueaza la data incheierii tranzactiei, pe baza contractului incheiat intre parti.

Potrivit prevederilor art 67 alin 3 lit b) din Codul fiscal, in cazul castigurilor determinate din transferul valorilor mobiliare, in cazul societatilor inchise, si din transferul partilor sociale, obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului revine dobanditorului. Calculul si retinerea impozitului de catre dobanditor se efectueaza la momentul incheierii tranzactiei, pe baza contractului incheiat intre parti. Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 16% asupra castigului, la fiecare tranzactie, impozitul fiind final. Transmiterea dreptului de proprietate asupra valorilor mobiliare sau a partilor sociale trebuie inscrisa in registrul comertului si/sau in registrul asociatilor/actionarilor, dupa caz, operatiune care nu se poate efectua fara justificarea virarii impozitului la bugetul de stat. Termenul de virare a impozitului este pana la data la care se depun documentele pentru transcrierea dreptului de proprietate asupra partilor sociale sau a valorilor mobiliare la registrul comertului ori in registrul actionarilor, dupa caz, indiferent daca plata titlurilor respective se face sau nu esalonat.
 
Pierderile rezultate din tranzactiile cu parti sociale si valori mobiliare, in cazul societatilor inchise, nu sunt recunoscute din punct de vedere fiscal, nu se compenseaza si nu se reporteaza.

Abonare newsletter

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii

0 comentarii

Atentie! Pentru a posta comentariu, este necesar sa raspundeti corect la intrebare.

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x