Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Bunuri acordate gratuit clientilor. Deductibilitate si document justificativ

Intrebare: In situatia in care, la o vanzare, dorim sa dam clientului un cadou - un produs din showroom, va rog sa-mi spuneti ce documente se intocmesc pentru scoaterea din gestiune (este nevoie de semnatura clientului de primire?), daca cheltuiala este deductibila fiscal, precum si care este regimul TVA.
Raspuns:
In temeiul art. 21 alin. 2 lit. d din Codul fiscal sunt considerate cheltuieli de reclama si publicitate deductibile si contravaloarea bunurilor ce se acorda in cadrul unor campanii publicitare ca mostre, pentru incercarea produselor si demonstratii la punctele de vanzare, precum si cu scopul stimularii vanzarilor.

In privinta TVA, bunurile acordate gratuit in scopul stimularii vanzarilor nu sunt asimilate vanzarilor de bunuri cu plata, iar taxa aferenta achizitiei acestora este deductibila, in conformitate cu prevederile art. 128 alin.8 lit. e din Codul fiscal si art. 145 alin. 3 din Codul fiscal . Dupa cum se precizeaza la pct. 6 alin. 14 din Normele metodologice date in aplicarea art. 128 alin. 8 lit. e din Codul fiscal , in categoria bunurilor acordate gratuit in scopul stimularii vanzarilor se includ bunurile care sunt produse de persoana impozabila in vederea vanzarii sau sunt comercializate in mod obisnuit de catre persoana impozabila, acordate in mod gratuit clientului, numai in masura in care sunt bunuri de acelasi fel ca si cele care sunt, au fost sau vor fi livrate clientului. Daca aceasta conditie nu este indeplinita, acordarea gratuita a bunurilor nu este considerata livrare de bunuri daca se poate face dovada obiectiva a faptului ca acestea pot fi utilizate de catre client in legatura cu bunurile pe care le-a achizitionat deja de la respectiva persoana impozabila sau daca bunurile sunt furnizate catre consumatorul final si valoarea bunurilor acordate gratuit este mai mica decat valoarea bunurilor furnizate acestuia.

Pentru scoaterea din gestiune a bunului acordat gratuit clientului se intocmeste formularul Aviz de insotire a marfii cod 14-3-6A prevazut de OMEF 3512/2008 privind documentele financiar-contabile. Astfel, conform Normelor specifice de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile aprobate prin acest ordin aceste formular constituie document de descarcare din gestiune a bunurilor cedate cu titlu gratuit. Avizul va purta mentiunea "Fara factura - bun acordat in scopul stimularii vanzarilor", precum si semnatura clientului primitor.

Abonare newsletter

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii

3 comentarii

Atentie! Pentru a posta comentariu, este necesar sa raspundeti corect la intrebare.

rusu valer 29 Nov. 2012
Asociatii unei societati au imprumutat societatea cu bani. Societatea poate stinge aceasta datorie printr-un bun imobil( un teren sau cladire ), prin " dare in plata ". Societatea este platitoare de tva. La stingerea datoriei cu bunul societatea este datoare sa intocmeasca factura cu tva sau este de ajuns actul notarial ???
alina 13 Nov. 2012
buna seara
am sold in contul 105 , in ce conditii pot pune suma in contul 106.
se poate muta din 106 pe dividende?
va multumesc
Perciun R. 30 Oct. 2012
Sunt administratorul unui IMM care se pregateste pentru primul import din afara UE.
Deoarece firma nu este inregistrata ca platitoare de TVA, va rog sa-mi spuneti care este suma max. (in Euro) pentru care nu este obligatorie inregistrarea ca platitor de TVA la import. Aceasta limita include si cheltuielile de transport si asigurare a marfii?
Daca importul se realizeaza dintr-o tara apartinand Uniunii Europene limita este aceeasi?
Va multumesc!
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x