Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Achizitia intracomunitara de bunuri: cand este scutita de TVA?

Intrebare: Achizitia intracomunitara de bunuri: cand este scutita de TVA?

Raspuns: O achizitie intracomunitara de bunuri poate fi scutita provizoriu de la plata TVA numai daca bunurile sunt plasate in regim de antrepozit liber sau antrepozit de TVA in baza prevederilor art. 144 „Scutiri speciale legate de traficul international de bunuri”, alin. (1) lit. e).

Acest tratament fiscal este reglementat si prin O.M.F.P. nr. 2218 din 22 decembrie 2006 privind aprobarea Normelor de aplicare a scutirilor de taxa pe valoarea adaugata pentru traficul international de bunuri, prevazute la art. 144 alin. (1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, completat si modificat prin O.M.F.P. nr. 3418 din 21 decembrie 2009 privind modificarea Normelor de aplicare a scutirilor de taxa pe valoarea adaugata pentru traficul international de bunuri, prevazute la art. 144 alin. (1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor pu-blice nr. 2.218/2006.

Prin acest act normativ se reglementeaza scutirea provizorie a bunurilor plasate intr-un antrepozit de TVA prin art. 2 alin. 2 lit e) care se refera la:

- importurile si achizitiile intracomunitare de bunuri plasate in regim de antrepozit de taxa pe valoarea adaugata, in baza prevederilor art. 142 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal „importul si achizitia intracomunitara de bunuri a caror livrare in Romania este in orice situatie scutita de taxa in interiorul tarii”;

- importurile de bunuri reglementate prin art. 144 alin. (1) lit. e) din Codul fiscal.

De acest regim de scutire provizorie nu beneficiaza livrarile de bunuri care sunt destinate utilizarii sau consumarii in zona libera.

Regimul de scutire provizorie se aplica doar pentru anumite bunuri ale caror coduri tarifare sunt reglementate prin O.M.F.P. nr. 2218/2006. Scutirea provizorie este valabila doar pentru perioada in care bunurile sunt plasate in acest regim. Dupa iesirea din acest regim, operatiunea de achizitie se supune taxarii.

Astfel, daca bunurile achizitionate de la un partener intracomunitar nu sunt expediate intr- un antrepozit liber sau intr-un antrepozit de TVA consider ca operatiunea este impozabila in Romania prin aplicarea de catre cumparator a regimului de taxare inversa prin formula 4426 = 4427. In acest caz, se face abstractie de faptul ca bunurile au fost receptionate intr-o zona libera si valoarea achizitiei intracomunitare efectuate se raporteaza prin:

- declaratia recapitulativa cod 390 cu simbolul A;
- prin decontul de TVA cod 300 la urmatoarele randuri:

la randul 5 denumit „Achizitii de bunuri pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa)” cu preluarea sumei la randul 5.1 denumit „Achizitii intracomunitare de bunuri pentru care  cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa)” Baza de impozitare a TVA corespunde cu rulajul debitor al contului 409 „Furnizori – debitori”, iar suma TVA corespunde cu rulajul creditor al contului 4427; la randul 17 cu reportarea acelorasi sume la randul 17.1.

Orice firma care desfasoara activitatea in zona libera are calitatea de operator, aspect reglementat in mod expres prin O.M.F.P. nr. 7394/2007. Notiunea de operator economic este definita prin art. 3 lit. d) din O.M.F.P. nr. 7394/2007 drept persoana care efectueaza o operatiune de depozitare, prelucrare, transformare, vanzare sau cumparare a marfurilor in zona libera sau in antrepozitul liber;

Astfel, avand in vedere faptul ca este admisa  prelucrarea materiilor prime ca activitate economica in zona libera, livrarea acestora in zona libera este considerata operatiune scutita cu drept de deducere TVA reglementata prin art. 144. Destinatia bunurilor ca materii prime pentru obtinerea de produse finite nu inseamna ca acestea sunt consumate si utilizate in zona libera astfel incat livrarea acestora sa nu mai fie considerata operatiune scutita. In acest context, bunurile livrate, necesare desfasurarii activitatii operatorului economic, sunt plasate intr-un regim vamal de perfectionarea activa sau de admitere temporara sau de transformarea sub control vamal iar livrarea de bunuri in astfel de situatii se incadreaza in prevederile art. 144.

Acest aspect rezulta chiar din O.M.F.P. nr. 7394 din 20 iulie 2007 pentru aprobarea Normelor tehnice privind aplicarea uniforma a reglementarilor vamale in zonele libere si antrepozitele libere, sectiunea 5.1 „Cererea de aprobare a evidentei operative”, respectiv din urmatoarele doua articole:

Art. 22 conform caruia desfasurarea unei activitati intr-o zona libera sau intr-un antrepozit liber este conditionata de aprobarea prealabila de catre autoritatea vamala de control a evidentei operative a marfurilor;

Art. 23 conform caruia cererea de aprobare a evidentei operative contine urmatoarele elemente:

- mentionarea activitatilor care urmeaza a fi exercitate in zona libera sau antrepozitul liber, de exemplu: depozitarea, prelucrarea, transformarea, vanzarea-cumpararea, introducerea in circuitul economic al marfurilor necomunitare;

- felul si statutul vamal al marfurilor asupra carora se vor exercita aceste activitati;
regimul vamal sub care se vor efectua aceste activitati, respectiv perfectionarea activa, admiterea temporara sau transformarea sub control vamal;

- o descriere detaliata a evidentei operative care urmeaza a fi tinute.

Notiunea de „consum” si „utilizare” se refera la alte operatiuni decat cele legate direct de activitatile economice pentru care este abilitat un operator economic autorizat sa functioneze in zona libera. De exemplu, sunt considerate  consumate si utilizate in zona libera marfurile care dispar nejustificat in zona libera. Atunci cand marfurile dispar si cand disparitia lor nu poate fi justificata intr-o maniera satisfacatoare pentru autoritatile vamale, autoritatile vamale pot considera marfurile ca fiind consumate sau utilizate in zona libera sau in antrepozitul liber. Acest aspect este reglementat in mod expres prin art. 38 din O.M.F.P. nr. 7394/1007 care face trimitere la aplicarea  prevederilor art. 205 din Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 2.913/92 de instituire a Codului vamal: ,, O datorie vamala la import ia nastere prin:

  - consumul sau utilizarea, intr-o zona libera sau antrepozit liber, a marfurilor supuse drepturilor de import, in alte conditii decat cele prevazute in legislatia in vigoare.
Atunci cand marfurile dispar si cand disparitia lor nu poate fi justificata intr-o maniera satisfacatoare pentru autoritatile vamale, autoritatile vamale respective pot considera marfurile ca fiind consumate sau utilizate in zona libera sau antrepozitul liber.

 2. Datoria vamala ia nastere in momentul in care marfurile sunt consumate sau sunt utilizate mai intai in alte conditii decat cele prevazute de legislatia in vigoare”.
Evidenta operativa se organizeaza de catre operatorul economic autorizat sa functioneze in zona libera sau in antrepozitul liber.

In concluzie, in zona libera pot fi introduse in regim de scutire bunuri din import (materii prime) in vederea prelucrarii acestora, dar livrarea produselor finite obtinute prin procesarea materiilor prime introduse in zona libera se supune tratamentului fiscal specific operatiunii de livrare: livrare pe teritoriul national al Romaniei, export si livrare intracomunitara de bunuri.

Abonare newsletter

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii

2 comentarii

Atentie! Pentru a posta comentariu, este necesar sa raspundeti corect la intrebare.

Comorasu Dana 06 Feb. 2013
Buna ziua,O persoana fizica romana achizitioneaza bunuri de la o persoana juridica din Germania. Persoana juridica din Germania spune ca trebuie sa factureze cu cota TVA din Romania adica 24%. Este corect sau nu? Va rog sa-mi spuneti care este directiva ce reglementeaza aceasta speta.Va multumesc!
raduckoman 30 Ian. 2012
Buna ziua,
Am o societate de transport marfa, prestarea de servicii o fac in Spatiu Comunitar dar lucrez pentru o societate din Elvetia, combustibilul, si taxele de autostrazi mi-l factureaza o societate din Italia, facturi cu tvaeu imi rambursez acel tva in Italia intrebarea mea este urmatoarea : Cum inregistrez facturile de combustibil si autostrazi in contabilitate si in decont300 dar factura de prestari servicii transport care i-o emit societatii din Elvetia in contabilitate si in decont300?
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x