Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Bilanturile pentru 2012 se depun pana in 30 mai

Firmele sunt obligate sa depuna pana la data de 30 mai situatiile financiare aferente anului fiscal 2012. In caz contrar, contribuabili risca amenzi de pana la 4500 de lei, in functie de numarul de zile de intarziere.
Conform legii contabilitatii nr. 82/1991, art. 28, au obligatia de a intocmi situatii financiare anuale, inclusiv in situatia fuziunii, divizarii sau lichidarii, societatile comerciale, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, societatile cooperatiste si celelalte persoane juridice.

Regulile pentru depunerea situatiilor financiare pentru anul fiscal 2012 au fost aprobate prin Ordinul M.F.P. nr. 40/2013, publicat in Monitorul Oficial nr. 44 din 21 ianuarie 2013. Conform acestuia, persoanele juridice al caror exercitiu financiar coincide cu anul calendaristic au obligatia sa intocmeasca si sa depuna situatii financiare anuale incheiate la 31 decembrie, potrivit Reglementarilor contabile conforme cu Directiva a patra a Comunitatilor Economice Europene, parte componenta a Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3.055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare.

Potrivit ordinului publicat de MFP, cuprinsul situatiilor financiare anuale difera in functie de marimea entitatilor. Pentru a determina marimea acestor entitati, se folosesc trei criterii:

- total active: 3.650.000 euro;
- cifra de afaceri neta: 7.300.000 euro;
- numar mediu salariati: 50.

Societatile care depasesc, la data bilantului, limitele a doua din cele 3 criterii vor intocmi situatii financiare anuale care cuprind:

- bilant (cod 10);
- cont de profit si pierdere (cod 20);
- situatia modificarilor capitalului propriu;
- situatia fluxurilor de numerar;
- note explicative la situatiile financiare anuale.

Aceste documente vor fi insotite de formularul "Date informative" (cod 30) si formularul "Situatia activelor imobilizate" (cod 40).

In cazul entitatilor care nu depasesc limitele a doua criterii de marime, ordinul M.F.P. stabileste ca acestea vor intocmi situatii financiare anuale prescurtate care cuprind:

- bilant prescurtat (cod 10);
- cont de profit si pierdere (cod 20);
- note explicative la situatiile financiare anuale prescurtate.

De asemenea, aceste documente vor fi insotite de formularul "Date informative" (cod 30) si formularul "Situatia activelor imobilizate" (cod 40).

Abonare newsletter

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii

0 comentarii

Atentie! Pentru a posta comentariu, este necesar sa raspundeti corect la intrebare.

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x