Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Plata TVA la incasare, inca o posibila modificare

Sistemul de plata a TVA la incasare ar putea suferi noi modificari, dupa intrarea lui in vigoare la 1 ianuarie 2013, ca urmare a problemelor semnalate din partea mediului de afaceri.

La inceputul acestei saptamani, Dan Manolescu, Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, a declarat la inceputul saptamanii ca in prezent exista doua posibilitati: sistemul de TVA la incasare sa fie optional sau sa fie extins termenul de 90 zile la care TVA devine exigibila, chiar daca factura nu a fost incasata.

"Deocamdata exista doar in analiza eventuale corectii care ar trebui aduse in legislatie, corelate cu modul in care functioneaza sistemul de TVA la incasare. Semnalele din mass-media sunt ca acest TVA la incasare creeaza probleme si incercam sa identificam modul in care putem corecta acest sistem pentru a nu crea probleme agentilor economici, pentru care s-a dorit sa fie un avantaj acest nou sistem"

Referitor la celelalte noi modificari din aria fiscala, aplicabile de la 1 februarie, Dan Manolescu a precizat ca ordonanta de Guvern privind modificarea Codului Fiscal va intra in procedura parlamentara de aprobare, etapa in care pot fi corectate problemele semnalate de mediul de afaceri.

Actualul sistem de TVA la incasare stabileste ca exigibilitatea taxei intervine la momentul incasarii contravalorii livrarilor sau prestarilor efectuate sau, in cazul facturilor neincasate, in cea de-a 90-a zi de la data emiterii facturilor.

Codul Fiscal prevede ca, de la 1 ianuarie 2013, noul sistem de TVA va fi aplicat in mod obligatoriu de doua categorii de contribuabili: persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, care au sediul activitatii economice in Romania, a caror cifra de afaceri in anul calendaristic precedent nu depaseste plafonul de 2.250.000 lei si persoanele impozabile, cu sediul activitatii economice in Romania, care se inregistreaza in scopuri de TVA in cursul anului calendaristic curent.

Persoana impozabila care nu a aplicat sistemul TVA la incasare in 2012, dar a carei cifra de afaceri pentru anul respectiv este inferioara plafonului de 2.250.000 lei, aplica sistemul TVA la incasare incepand cu prima zi a celei de-a doua perioade fiscale din anul urmator celui in care nu a depasit plafonul.

In cazul persoanelor impozabile, cu sediul activitatii economice in Romania, care se inregistreaza in scopuri de TVA in cursul anului calendaristic curent, aplicarea noului sistem de catre acesti contribuabili se face incepand cu data inregistrarii lor in scopuri de TVA.

Daca in cursul anului calendaristic curent cifra de afaceri a persoanelor impozabile care aplica noul sistem de plata a TVA depaseste plafonul de 2.250.000 lei, sistemul TVA la incasare se aplica pana la sfarsitul perioadei fiscale urmatoare celei in care plafonul a fost depasit.

Desi sistemul de TVA la incasare este obligatoriu pentru persoanele impozabile mentionate, acesta nu se aplica de catre persoanele impozabile care fac parte dintr-un grup fiscal unic.

Conform reglementarilor din Codul Fiscal, sistemul TVA la incasare se aplica numai pentru operatiuni pentru care locul livrarii sau locul prestarii se considera a fi in Romania.

Codul Fiscal precizeaza totodata ca persoanele impozabile care au obligatia aplicarii sistemului TVA la incasare nu vor aplica sistemul pentru o serie de operatiuni care intra sub incidenta regulilor generale privind exigibilitatea TVA.

Abonare newsletter

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii

0 comentarii

Atentie! Pentru a posta comentariu, este necesar sa raspundeti corect la intrebare.

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x