Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Noi modificari in Codul fiscal

O noua schimbare a intervenit in Codul fiscal prin intermediul Ordonantei de Guvern nr. 8/ 2013. Aceasta aduce cateva modificari importante si, in acelasi timp, produce unele confuzii, lasand loc de interpretari in locuri esentiale. De aceea, specialistii Rentrop&Straton vin in ajutorul dumneavoastra cu o explicatie pertinenta a acestor modificari.
Reguli pentru completarea Registrului de evidenta fiscala

Au fost introduse prevederi referitoare la intocmirea Registrului de evidenta fiscala. Desi pana in prezent, in conformitate cu Normele de aplicare a Codului fiscal, la completarea Registrului de evidenta fiscala nu existau reguli specifice, incepand cu 1 februarie 2013, acesta trebuie sa evidentieze veniturile impozabile realizate din orice sursa, precum si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestora, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare.

Cheltuielile de cercetare – deductibile in procent de 50%

Cu privire la regimul de deductibilitate a anumitor cheltuieli, se incurajeaza orientarea agentilor economici pentru activitatile de cercetare – dezvoltare, astfel incat Fiscul permite deducerea suplimentara la calculul impozitului pe profit a cheltuielilor eligibile de cercetare – dezvoltare in procent de 50%, crescand astfel cu 30% ( de la 20% cat era anterior).
Totodata se reglementeaza expres faptul ca cheltuielile inregistrate in contabilitate si dovedite ulterior ca fiind legate de fapte de coruptie reprezinta cheltuieli nedeductibile fiscal.

Amortizarea fiscala a mijloacelor de transport limitata la 1.500 lei pe luna

Se introduc reguli noi cu privire la amortizarea fiscala a mijloacelor de transport: cheltuielile cu amortizarea mijloacelor  de transport persoane (care au cel mult 9 scaune de pasageri) din categoria M1,  sunt deductibile fiscal in limita a 1.500 RON/luna. Noile prevederi se aplica si mijloacelor de transport persoane achizitionate/produse anterior datei de 1 februarie 2013. Din categoria M1 fac parte toate mijlocele de transport persoane care au cel putin 4 roti, nu mai mult de 9 scaune de pasageri, inclusiv scaunul soferului, si care circula cu o viteza de minim 25 km/ora.
Aceasta limitare a deductibilitatii amortizarii la 1.500 lei/luna vine sa completeze masurile de limitare a deducerii TVA si cheltuielilor legate de autoturisme adoptate de Guvern incepand cu luna iulie 2012. Pana in prezent, legiuitorul permitea deducerea integrala a cheltuielii cu amortizarea pentru autoturisme. Putem spune ca este inca o lovitura acordata atat contribuabililor cat si vanzatorilor/ producatorilor de mijloace de transport auto.

Cum se impoziteaza veniturile microintreprinderilor

Incepand cu 1 februarie 2013, impozitul pe veniturile microintreprinderilor este obligatoriu pentru toti agentii economici a caror cifra de afaceri este de maximum 65.000 euro, abrogandu-se conditia cu privire la numarul de angajati ai persoanei  juridice. Cota de impozit este de 3% aplicata la veniturile inregistrate.

In functie de situatia fiecarui agent economic la 31.12.2012, contribuabilii platitori de impozit pe profit a caror cifra de afaceri se situeaza sub 65.000 euro, vor trebui sa notifice organele fiscale pana la data de 25 martie 2013 pentru modificarea vectorului fiscal. De asemenea, trebuie sa calculeze si sa declare impozitul pe profit pentru luna ianuarie 2013 pana la aceeasi data.
Daca in cursul anului fiscal o microintreprindere depaseste cifra de afaceri de 65.000 euro, persoana juridica datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care s-a depasit aceasta limita.

Nu aplica acest sistem de impunere contribuabilii care:
-    desfasoara activitati in domeniul bancar;
-    desfasoara activitati in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, cu exceptia persoanelor juridice care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii;
-    desfasoara activitati in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului.

50% cota de impozitare pentru veniturile obtinute din Romania de Nerezidenti

Incepand cu 1 februarie 2013, sunt subiect al impozitului pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti atat veniturile din servicii prestate in Romania, cat si in afara  Romaniei (indiferent de locul de prestare). Exceptie fac transportul international si serviciile accesorii acestuia.
Anterior, numai veniturile din servicii prestate in Romania erau subiect al acestui tip de impozit.

Incepand cu 1 februarie 2013, se introduce o noua cota de impozitare de 50% pentru veniturile (cu anumite exceptii) platite intr-un stat cu care Romania nu are incheiat un instrument juridic in baza caruia sa se realizeze schimbul de informatii.


Irina Coma
Consultant fiscal Portal Contabilitate

Abonare newsletter

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii

0 comentarii

Atentie! Pentru a posta comentariu, este necesar sa raspundeti corect la intrebare.

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x