Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Inscrierea accizelor pe factura

Intrebare: O societate trebuie sa refactureze consumul de energie electrica inregistrat catre chiriasi. In pretul facturat de furnizor este cuprinsa acciza. Aceasta poate fi inscrisa in pretul refacturat chiriasului fara a face o pozitie distincta in factura?

Raspuns:

La art.219 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt prevazute o serie de obligatii ce revin operatorilor economici platitori de accize, printre care si cea privind evidentierea distincta a accizelor in factura.

La pct.33 alin.(1^1) de la titlul VII - Accize si alte taxe speciale din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal , aprobate prin HG 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt mentionati operatorii economici care nu intra sub incidenta obligatiei de inscriere a accizelor in factura, respectiv cei care importa sau care achizitioneaza din alte state membre produse supuse accizelor, pentru care exigibilitatea accizelor a intervenit la momentul intocmirii formalitatilor vamale de import si, respectiv, la momentul receptiei produselor, iar accizele au fost platite conform termenelor legale.

De asemenea, la pct.71 alin.(6) de la titlul VII din Normele metodologice se defineste notiunea de accize percepute, care in cazul energiei electrice acestea sunt datorate bugetului de stat la momentul furnizarii energiei electrice de catre operatorii economici autorizati de ANRE care furnizeaza energie electrica direct catre consumatorii finali potrivit prevederilor art.206^19 alin.(2) din Codul fiscal.

In legatura cu termenul de plata a accizelor catre bugetul de stat pentru energia electrica furnizata direct consumatorului final, acesta este data de 25 a lunii urmatoare celei in care a avut loc facturarea de catre furnizor catre consumatorul final (art.206^51 alin.(2) din Codul fiscal ).
 
In consecinta, raportandu-ne la situatia prezentata, consideram ca dumneavoastra ati fi consumatorul final caruia furnizorul de energie electrica i-a furnizat direct energia electrica si i-a facturat cantitatea de energie electrica furnizata, in factura fiind inscrisa distinct valoarea accizelor aferente cantitatii de energie electrica facturata. De asemenea, dumneavoastra nu sunteti platitor de accize, ci persoana care a suportat valoarea accizelor cuprinsa in pretul de furnizare, accizele de plata la buget fiind in sarcina furnizorului de energie electrica. Insa, dumneavoastra aveti obligatia de a achita contravaloarea facturii catre furnizor potrivit scadentei stabilita de acesta, deci inclusiv accizele.
 
Referitor la refacturarea consumului de energie electrica catre chiriasi, mentionam ca aceasta trebuie sa se realizeze potrivit contractului de locatiune incheiat intre dumneavoastra (in calitate de proprietar) si chiriasi. In factura nu trebuie inscrisa valoarea accizelor platite furnizorului, intrucat o astfel de evidentiere este echivalenta unei perceperi de accize, adica o noua obligatie datorata bugetului de stat, ceea ce duce la accizarea de doua ori a aceleiasi cantitati de energie electrica, aspect care nu corespunde principiilor de impozitare prin accize.

Abonare newsletter

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii

0 comentarii

Atentie! Pentru a posta comentariu, este necesar sa raspundeti corect la intrebare.

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x