Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Impozitarea veniturilor economice ale unei asociatii non-profit

Intrebare: Daca o asociatie non-profit realizeaza si activitati comerciale, se supune regulii de 3% la fel ca societatile comerciale?  Daca veniturile din comert depasesc 15.000 euro, ramane cu impozit pe profit?
Raspuns: Definitia microintreprinderii, in acceptiune fiscala este enumerata la art. 112 alin. (1) lit. a) – d) din Codul fiscal: este o persoana juridica romana, ce realizeaza venituri impozabile mai mici de 65.000 euro, nu are obiect de activitate consultanta, management, asigurari si reasigurari, domeniu bancar etc, si nu are capitalul social detinut de stat si de alte autoritati locale.

Insa, din definitia microintreprinderii, observam ca este o persoana juridica ce are capital social.

O organizatie fara scop patrimonial este o persoana juridica infiintata conform OG 26/2000 privind asociatiile si fundatiile, ce nu are capital social in patrimoniul acesteia, ci un patrimoniu initial, conform art. 6 alin. (2) lit. f) din OG 26/2000, similar capitalului social, insa aporturile in bani si in natura la constituirea fundatiei sau modificarile ulterioare sunt aferente unui patrimoniu initial si nu unui capital social.

Astfel, in opinia noastra, un ONG constituit in baza OG 26/2000 nu poate aplica procedura de impozitare ca microintreprindere prevazuta de titlul IV^1 impozitul pe venitul microintreprinderii din Codul fiscal.

Aceasta este platitoare de impozit pe profit, avand specificul de impozitare si elementele de venit scutite de impozit enumerate la art. 15 alin. (2) – (3) din Codul fiscal, depune declaratia si, dupa caz, plateste, impozit pe profit anual pana pe data de 25 februarie a anului urmator.

Abonare newsletter

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii

0 comentarii

Atentie! Pentru a posta comentariu, este necesar sa raspundeti corect la intrebare.

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x