Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Important pentru PFA: pierderea fiscala si formularul 200

Cum deduce un PFA pierderea fiscala? Potrivit art. 80 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, venitul net anual impozabil se stabileste pe fiecare sursa din categoriile de venituri mentionate la art. 41 lit. a), c) si f) prin deducerea din venitul net anual a pierderilor fiscale reportate.

Pierderea fiscala anuala inregistrata pe fiecare sursa din activitati independente, cedarea folosintei bunurilor si din activitati agricole se reporteaza si se completeaza cu venituri obtinute din aceeasi sursa de venit din urmatorii 5 ani fiscali (alin. (3)). 

Conform alin. (4) al acestui articol, regulile de reportare a pierderilor sunt urmatoarele: 

   a) reportul se efectueaza cronologic, in functie de vechimea pierderii, in urmatorii 5 ani consecutivi;
   b) dreptul la report este personal si netransmisibil;
   c) pierderea reportata, necompensata dupa expirarea perioadei prevazute la lit. a), reprezinta pierdere definitiva a contribuabilului.
 
Normele metodologice date in aplicarea art. 80 din Codul fiscal stabilesc ca venitul net anual se determina de catre contribuabil, pe fiecare sursa, din urmatoarele categorii: 

   a) venituri din activitati independente;
   b) venituri din cedarea folosintei bunurilor;
   c) venituri din activitati agricole.

Venitul net anual impozabil/Castigul net anual impozabil se determina de organul fiscal competent. Venitul impozabil ce se realizeaza intr-o fractiune de an sau in perioade diferite, ce reprezinta fractiuni ale aceluiasi an, se considera venit anual impozabil. Impozitul pe venitul anual impozabil se calculeaza pentru veniturile din Romania si/sau din strainatate. 
 
Pentru determinarea venitului net anual impozabil se procedeaza astfel:

   a) se determina venitul net anual/pierderea fiscala anuala pentru activitatea desfasurata in cadrul fiecarei surse din categoriile de venit.
   b) venitul net anual impozabil se determina pe fiecare sursa de venit prin deducerea din venitul net anual a pierderilor fiscale din aceeasi sursa admise la report pentru anul fiscal de impunere. 
  
Daca pierderile fiscale reportate aferente unei surse sunt mai mari decat venitul net anual al sursei respective, rezultatul reprezinta pierdere de reportat. 
   
Rezultatul negativ dintre venitul brut si cheltuielile aferente deductibile, inregistrate pentru fiecare sursa de venit din categoriile de venituri, reprezinta pierdere fiscala pentru acea sursa de venit. Daca in urma compensarii admise pentru anul fiscal ramane o pierdere necompensata, aceasta reprezinta pierdere fiscala reportata pe anii urmatori pana la al cincilea an inclusiv. 
 
Regulile de compensare si reportare a pierderilor sunt urmatoarele:

   a) reportarea pierderilor se va face an dupa an, pe sursa respectiva, incepand cu pierderea cea mai veche;
   b) dreptul la reportul pierderii este personal si supus identitatii contribuabilului; nu poate fi transmis mostenitorilor sau oricarei alte persoane, in scopul reducerii sarcinii fiscale ce revine acesteia, si reprezinta pierdere definitiva a contribuabilului decedat. 
 
Astfel, prin formularul 200 "Declaratie privind veniturile realizate din Romania" persoana fizica stabileste venitul net anual/pierderea fiscala anuala pentru activitatea desfasurata in cadrul fiecarei surse din categoriile de venit.
 
Pe baza declaratiei privind venitul realizat organul fiscal competent:

- determina venitul net anual impozabil, pe fiecare sursa de venit prin deducerea din venitul net anual a pierderilor fiscale din aceeasi sursa admise la report pentru anul fiscal de impunere. Daca pierderile fiscale reportate aferente unei surse sunt mai mari decat venitul net anual al sursei respective, rezultatul reprezinta pierdere de reportat.

- stabileste impozitul anual datorat, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net anual impozabil

- emite decizia de impunere – Formularul 250 - "Decizie de impunere anuala pentru veniturile realizate din Romania de persoanele fizice".
 

Abonare newsletter

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii

0 comentarii

Atentie! Pentru a posta comentariu, este necesar sa raspundeti corect la intrebare.

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x