Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Cum sa evitam dubla impunere in cazul diurnei

Conform OG 8/2013, in cazul societatilor platitoare de impozit pe profit, suma care depaseste limita de 2,5 ori nivelul legal al diurnei stabilit pentru institutiile publice este considerata venit salarial pentru care se retine impozitul pe venit de 16%,pe de o parte, in timp ce pentru angajator, este considerata cheltuiala nedeductibila, influentand calculul impozitului pe profit.

Tratamentul fiscal al diurnei era aplicat diferit pentru angajatorii platitori de impozit pe profit si entitatile neplatitoare de impozit pe profit, pana la 1 februarie 2013.

Astfel, pentru angajatorii platitori de impozit pe profit, suma cheltuielilor cu indemnizatia de deplasare acordata salariatilor era deductibila în limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice. Pentru suma care depasea limita legala, angajatorul suporta un impozit de 16%, aceasta cheltuiala fiind nedeductibila.

Pana la 1 februarie, conform art 55, alin (2), lit i) din Codul fiscal, diurnele acordate de ONG si de alte entitati neplatitoare de impozit pe profit, precum microintreprinderile, care depaseau limita de 2,5 ori nivelul legal stabilit erau considerate asimilate salariilor si impozitate ca atare. De asemenea, aceste sume intrau si in baza lunara de calcul al contributiilor sociale.

Astfel, ceea ce depasea limita legala se considera venit salarial pentru care se retinea atat impozit pe venit de 16%, cat si toate contributiile sociale aferente.

Incepand cu 1 februarie 2013, odata cu adoptarea OG 8/2013, indiferent de regimul angajatorului, platitor de impozit pe profit sau pe veniturile microintreprinderilor, PFA, II sau ONG, indemnizatia acordata angajatilor pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara sau in strainatate, in interesul serviciului, peste limita de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru salariatii din institutiile publice se supune impozitului pe salarii si se include in baza lunara de calcul a contributiilor sociale obligatorii.

Pentru a evita ca o suma sa fie impozitata de doua ori, o solutie ar fi acordarea unei diurne care sa se incadreze in limita maxima de deductibilitate, iar sumele care depasesc aceasta limita sa fie acordate in forma unui bonus la salariu.

Abonare newsletter

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii

1 comentarii

Atentie! Pentru a posta comentariu, este necesar sa raspundeti corect la intrebare.

Malina palade 27 Feb. 2013
Va rog sa-mi spuneti daca pentru o societate care este "agent de asigurare" SRLse poate deconta imbracaminteavand in vedere tinuta necesara desfasurarii acestei activitati. Multumesc !
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x