Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Timbrul de mediu a fost aprobat de Guvern

Introducerea noii taxe auto, denumita timbru de mediu, a fost avizata marti de catre Guvern.
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a anuntat ca Ordonanta de Urgenta in acest sens va intra in vigoare de la 15 martie, iar pana atunci vor fi adoptate normele metodologice pentru aplicarea ei.

"E un instrument necesar pentru innoirea parcului auto si va contribui la reducerea emisiei de gaze cu efect de sera, asa cum Romania s-a angajat pe plan international", a declarat oficialul. Ea a mai sustinut ca aceasta este "prima formula care vizeaza cu adevarat poluarea" si ca la stabilirea sumei ce trebuie platite nu mai conteaza capacitatea cilindrica, deoarece acest lucru este avut deja in vedere in impozitul anual pentru autoturism, ci efectiv gradul de poluare cu dioxid de carbon, iar pentru achizitia masinilor electrice, statul va acorda un ecotichet in valoare de 2.500 de euro.

"In urma propunerilor si a dezbaterii publice va exista un cuantum diferit la masinile pe benzina fata de cele pe motorina, care sunt mai poluante, doar la euro 5 sunt aproximativ egale, in medie", a explicat ministrul.

De exemplu, pentru o Dacia Logan pe benzina cu norma de poluare Euro 5 cu o capacitate cilindrica de 1.149 si emisii de 137 grame de dioxid de carbon, timbrul de mediu va fi 109 Euro in timp ce, pentru Dacia Logan Diesel care are capacitatea cilindrica mai mare, dar si emisii mai putine, nivelul timbrului de mediu este de 50 de euro.

Vor plati noua taxa toate institutiile publice, cu exceptia autovehiculelor apartinand Salvarii, Pompierilor, Corpului Diplomatic, dar si a persoanelor cu handicap, Fortelor Armate, Politiei, Jandarmeriei, fortelor de securitate ale statului. Pe de alta parte, nu vor mai plati timbrul de mediu cei care au achitat acest tip de taxa in anumite forme.

Soferii vor merge la Administratia Financiara sa plateasca timbrul de mediu, la fel cum se platea si taxa auto.

Potrivit actului normativ, care a fost pus in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Mediu, noua forma de calcul va conduce la o crestere de 10% a sumei de plata pentru masinile Euro 3 si Euro 4 si o scadere de cel putin 60% pentru masinile Euro 1, Euro 2 si non-euro.

Ordonanta mai prevede si ca cei care au platit taxa de mediu in ultimul an isi pot cere diferenta de bani inapoi, daca noua valoare este sub cea platita in perioada ianuarie 2012 - februarie 2013.

Timbrul va fi platit o singura data, la prima inmatriculare pe piata din Romania sau la prima transcriere.

Abonare newsletter

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii

0 comentarii

Atentie! Pentru a posta comentariu, este necesar sa raspundeti corect la intrebare.

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x