Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Cand trebuie platite datoriile la stat

16 Iul. 2013 Clubcontabilitate.ro
ANAF si MFP
Cand trebuie platite datoriile la stat
Agentia Nationala de Administrare Fiscala publica trimestrial pe pagina sa de internet o lista cu toate societatile comerciale care au datorii la bugetul general al statului.
Lista datornicilor este publicata trimestrial, pana in ultima zi a primei luni din trimestrul urmator celui de raportare, in baza Legii nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei.

Potrivit acestui act normativ, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si autoritatile administratiei publice locale au obligatia de a aduce la cunostinta publica lista contribuabililor, persoane juridice, "care inregistreaza obligatii restante la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetul asigurarilor pentru somaj, bugetul Fondului national unic pentru asigurari sociale de sanatate si la bugetele locale, reprezentand impozite, taxe, contributii si alte venituri bugetare, totalul obligatiilor bugetare datorate in anii fiscali precedenti in care s-au inregistrat obligatii restante, cuantumul obligatiilor restante, precum si modalitatea de colectare a acestora aplicata de organele competente ale autoritatilor publice sus-mentionate".

Inainte de a fi aduse la cunostinta publica, sumele reprezentand obligatii bugetare restante vor fi notificate debitorilor de catre organele teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si ale autoritatilor administratiei publice locale, dupa caz, unde acestia sunt inregistrati ca platitori de impozite si taxe.

Pana la finalul lunii iulie, Fiscul trebuie sa publice lista debitorilor si a obligatiilor restante inregistrate de catre acestia la 30 iunie 2013.

Pentru a evita publicarea pe „lista datornicilor”, contribuabilii cu debitele restante la bugetul de stat trebuie sa si le achite integral cat mai curand pana la finalul lunii, avand in vedere ca, potrivit Legii nr. 161/2003, informatiile despre debitor sunt actualizate abia in termen de 15 zile de la achitarea restantelor.

Incepand din 1 iulie, penalitatile sunt calculate diferit, astfel ca, pentru datoriile neachitate la timp, penalitatile nu mai sunt fixe, ci se calculeaza procentual pentru fiecare zi de intarziere, fiind datorate chiar din ziua urmatoare scadentei. Concret, contribuabilii datoreaza, incepand din iulie, o penalitate de 0,02% pe fiecare zi de intarziere, ceea ce insemna o penalitate de 7,3% anual.

Totusi, noile reguli de calcul a penalitatilor nu sunt aplicabile si debitelor restante inregistrate la 30 iunie 2013, din moment ce, conform Codului de procedura fiscala, noua modalitate de percepere a penalitatilor este valabila numai pentru obligatiile de plata scadente dupa data de 1 iulie 2013.

Cititi mai multe informatii aici!

Abonare newsletter

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii

0 comentarii

Atentie! Pentru a posta comentariu, este necesar sa raspundeti corect la intrebare.

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x