Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Deducerea TVA pe baza bonurilor fiscale

21 Mar. 2013 Clubcontabilitate.ro
TVA
Deducerea TVA pe baza bonurilor fiscale
Tags: tva, deducere, bonuri, euro,
Taxa pe valoarea adaugata poate fi dedusa pe baza de bonuri fiscale numai daca furnizorul/prestatorul a mentionat pe bonul fiscal, cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal, codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului si daca bonul fiscal este de cel mult 100 de euro (inclusiv TVA), conform normelor metodologice de aplicare a noului Cod fiscal, intrate in vigoare pe 14 martie.
Aceste prevederi sunt aplicabile inclusiv pentru livrarea de carburanti auto pe baza de bonuri fiscale.

‘La aceeasi data si-au incetat aplicabilitatea prevederile referitoare la justificarea deducerii TVA pentru carburantii auto pe baza bonurilor fiscale, indiferent de valoarea acestora, emise conform OUG nr. 28/1999, in conditiile in care acestea erau stampilate si aveau inscrise denumirea cumparatorului si numarul de inmatriculare a autovehiculului’, precizeaza un comunicat al Ministerului Finantelor Publice publicat miercuri .

Pentru a aplica aceste noi prevederi, comerciantii care doresc ca bonurile fiscale sa poata constitui documente pentru deducerea TVA, trebuie sa isi adapteze aparatele de marcat electronice fiscale astfel incat sa poata inscrie pe bonuri codul de inregistrate in scopuri de TVA al beneficiarului. Comerciantii care nu pot face acest lucru, neavand un soft adaptat in acest sens, vor emite la solicitarea beneficiarilor, factura pentru livrarile de bunuri si/sau prestarile de servicii care sa cuprinda toate elementele prevazute din Codul Fiscal.

Prin Ordonanta Guvernului nr.15/2012 au fost transpuse prevederile Directivei europene 2010/45/CE privind facturarea. Una dintre prevederile transpuse in legislatia nationala se refera la posibilitatea de a permite operatorilor economici sa emita facturi simplificate daca valoarea acestora este de cel mult 100 euro, inclusiv TVA, la cursul din data exigibilitatii TVA. Avand in vedere ca bonurile fiscale contin elementele minimale ale unei facturi simplificate si acestea pot constitui documente pe baza carora se poate deduce TVA.

Cursul de schimb utilizat pentru determinarea in euro a valorii bonului fiscal este cursul din data emiterii bonului fiscal.

Abonare newsletter

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii

0 comentarii

Atentie! Pentru a posta comentariu, este necesar sa raspundeti corect la intrebare.

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x