Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Studiu de caz: Reevaluare cladiri. Consecinte contabile si fiscale

Intrebare: O societate care si-a reevaluat o cladire, nu vrea sa surprinda in balanta la 31.12.2011 diferenta din reevaluare. A dus la impozite si taxe locale o balanta corecta, cu reevaluarea inregistrata. Dar in balanta care va sta la baza situatiilor financiare va sterge inregistrarea. Ce i se poate intampla societatii respective cand va descoperi cineva ce s-a intamplat?
Raspuns:
In conformitate cu pct. 49 alin. 2 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a patra a CEE, aprobate prin OMFP 3055/2009 , in situatia in care societatea a optat pentru reevaluarea imobilizarilor corporale la valoarea justa, se aplica prevederile subsectiunii 8.2.5. "Reguli de evaluare alternative" din reglementari, printre care si regula efectuarii reevaluarilor cu suficienta regularitate astfel incat valoarea contabila sa nu difere substantial de cea care ar fi determinata folosind valoarea justa de la data bilantului (pct. 123 alin. 6 din reglementari).

Nerespectarea reglementarilor cu privire la aceasta politica contabila (reevaluarea facand parte din politicile contabile conform pct. 267 alin. 1 din reglementari) constituie contraventie si poate fi sanctionata cu amenda de la 300 lei la 4.000 lei, in conformitate cu prevederile art. 41 pct. 2 lit. a si art. 42 alin. 1 din Legea contabilitatii 82/1991, republicata, cu modificarile ulterioare.

Mai mult, omisiunea intentionata a prezentarii reevaluarii in situatiile financiare anuale si/sau prezentarea unor evidente contabile diferite catre autoritati poate imbraca forma si infractiunii de fals intelectual prevazuta de art. 43 din Legea contabilitatii 82/1991, republicata, care se pedepseste potrivit Codului penal.
 
Avand in vedere ca, potrivit art. 253 alin. 5 din Codul fiscal, in cazul cladirilor reevaluate, valoarea impozabila a cladirii este valoarea contabila rezultata in urma reevaluarii, inregistrata ca atare in contabilitatea proprietarului - persoana juridica, in situatia in care organele fiscale descopera ca reevaluarea nu a fost inregistrata, in realitate, in contabilitate acestea pot considera ca respectiva cladire nu a fost reevaluata, cu consecinta stabilirii impozitului pe cladiri pe baza cotelor majorate prevazute la art. 253 alin. 6 si alin. 61 din Codul fiscal . De asemenea, o asemenea fapta ar putea fi interpretata ca reprezentand o infractiune de evaziune fiscala, prevazuta si sanctionata ca atare de art. 9 alin. 1 lit. c din Legea 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, avand in vedere ca, in scopul stabilirii unui impozit mai mic, reprezentantii societatii au prezentat organelor fiscale locale o balanta de verificare in care a fost evidentiata o operatiune fictiva de vreme ce in situatia financiara anuala si in documentele contabile oficiale reevaluarea cladirii nu este evidentiata.

Abonare newsletter

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii

1 comentarii

Atentie! Pentru a posta comentariu, este necesar sa raspundeti corect la intrebare.

Dya 04 Aug. 2012
Buna ziua! Am urmatorul caz. In luna decembrie 2011 s-a facut reevaluarea unei cladiri, s-a depus raportul de reevaluare impreuna cu nota contabila (nu cred ca s-a cerut balanta) si declaratia de impunere la primarie prin care s-a stabilit un impozit de plata. Acesta nota contabila a fost facuta dar s-a omis inregistrarea acestei note in programul de contabilitate, neinregistrandu-se astfel diferentele din reevaluare si in balanta nu apare valoarea justa stabilita prin raportul de reevaluare. Cum se poate corecta in prezent aceasta omisiune si ce implicatii exista?Multumesc!
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x