Raspuns: Potrivit reglementarilor Legii contabilitatii 82/1991, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 19, rezultatul definitiv al unui exercitiu financiar se stabileste la inchiderea exercitiului.
Repartizarea profitului contabil se inregistreaza in contabilitate pe destinatiile expres prevazute, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale. Situatiile financiare anuale, insotite de rapoartele administra-torilor, cenzorilor sau ale auditorilor financiari, dupa caz, sunt aprobate in adunarea generala. Tot adunarea generala a asociatilor/actionarilor stabileste si dividendul.
Din punct de vedere contabil, profitul realizat in exercitiul curent se repartizeaza la:- rezerve,- poate fi utilizat pentru acoperirea pierderii contabile,- distribuirea de dividende,- surse proprii de finantare.Contabilitatea rezervelor se tine pe categorii de rezerve: rezerve legale, rezerve statutare sau contrac-tuale si alte rezerve. Rezultatul reportat se inregistreaza in contul 117 ”Rezultatul reportat”.
Rezultatul reportat reprezinta un rezultat calculat in exercitiul curent si transferat din diferite motive spre solutionare exercitiilor viitoare. In aceasta categorie se inscriu toate rezultatele – profit sau pier-dere, preluate de un exercitiu financiar de la celelalte exercitii financiare precedente.
Contul 117 „Rezultatul reportat” este un cont bifunctional. Referitor la intrebarea d-voastra, presupunem ca la finele anului 2006 ati avut de repartizat un profit 900 lei.Din acesta, 5% a fost utilizat pentru constituirea rezervei legale, iar diferenta a ramas ca suma nerepartizata.
Rezerva legala se constituie intr-un procent de 5% aplicat asupra profitului contabil, stabilit inainte de calculul impozitului pe profit, dar nu mai mult de 20% din capitalul social. Sumele care depasesc aceste valori sunt nedeductibile din punct de vedere fiscal.
Aplicand procentul, in situatiile financiare anuale ale exercitiului incheiat s-a inregistrat:
129 = 1061 45 lei
"Repartizarea profitului" "Rezerve legale"
In exercitiul urmator, respectiv in anul 2007, s-a efectuat inchiderea contului de profit si pierdere si a celui de repartizare.
121 = % 900 lei
"Profit si pierdere"
129 45
"Repartizarea profitului"
117 855
„Rezultatul reportat”
In exemplul prezentat am presupus ca am lasat nerepartizata o suma de 855 lei, care urmeaza sa fie repartizata in anii urmatori. Rezulta ca, profitul exercitiilor anterioare repartizat in ct. 117
„Rezultatul reportat”, poate fi repartizat ori de cate ori adunarea generala va hotari acest lucru.
Mentionam de asemenea, ca nu toata suma din ct. 117 trebuie repartizata intr-o singura transa.Sfatul nostru este sa lasati in continuare profitul exercitiului nerepartizat. Nu este necesar sa-i dati o destinatie profitului realizat in anul 2006, in speta sa-l repartizati pentru e-fectuarea de investitii sau sa-l reinvestiti.
Utilizarea profitului net nerepartizat, poate fi efectuata in orice alta perioada viitoare, cand adunarea generala hotaraste acest lucru.
Daca doriti sa achizitionati mijloace fixe nu este necesar sa aveti in contrapartida un profit net nere-partizat. Este suficient sa dispuneti de resursele necesare achizitionarii, modernizarii sau reparatiilor necesare.De exemplu, achizitionarea de mijloace fixe se inregistreaza, dupa caz, astfel:
213 = 404
„Instalatii tehnice, mijloace de transport,animale si plantatii” „Furnizori de imobilizari”
203 = 404
„Cheltuieli de dezvoltare” „Furnizori de imobilizari”
Aceasta ultima inregistrare se face numai in cazul in care doriti capitalizarea cheltuielilor de dezvol-tare (proiectare, constructia si testarea productiei intermediare, proiectarea uneltelor si matritelor etc.) si recuperarea cheltuielilor de aceasta natura pe seama amortizarii.
Nu exista o limita de timp maxima, reglementata, pentru mentinerea profitului in forma nerepartizata, in ct. 117 „Rezultatul reportat”.
Articole conexe
Ultima ora
Abonare newsletter
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro
pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!
Comentarii
2 comentariiDividendele ramase se vor achita in luna dec. 2011, imp. scadent 25.01.2012.
Problema apare in luna noiembrie 2011, cand se constata ca societatea nu a inregistrat in storno situatii de lucrari facturate in 12. 2009 cu termen de efectuare in anul 2010 si neefectuate. situatia de stornare trebuia sa aiba loc in anul 2010.
intreberea este . in luna noiembrie 2011 aceasta stornare se face pe seama rezultatului curent sau se foloseste contul 1174, rezultand astfel un sold debitor peste suma distribuita la dividende ?
ce implicatii , in special juridice , implica aceasta situatie, pe langa cele fiscale,
multumesc