Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Poate fi obligat un salariat sa restituie banii din concediu incasati necuvenit? Raspunsul este...NU!

Mai ales in aceasta perioada se intampla ca un salariat sa incaseze, voit sau nu ori dintr-un motiv sau altul, mai multi bani decat ar fi fost normal pentru zilele de concediu. Intrebarea care apare este: poate fi acesta obligat sa restituie banii? Veti vedea ca, surprinzator, raspunsul este...Nu!

Salariatul are obligata sa restituie indemnizatia aferenta zilelor de concediu de odihna efectuate necuvenit in baza dispozitiilor art. 256 alin. (1) din  Codul muncii, potrivit carora salariatul care a incasat de la angajator o suma nedatorata este obligat sa o restituie.

Astfel, obligatia salariatului este de a restitui ceea ce a primit necuvenit respectiv cota parte din indemnizatia efectiv primita(neta) proportionala cu timpul nelucrat pana la sfarsitul anului calendaristic.

Conform art. 169 alin. (1) din  Codul muncii : „nici o retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege", iar potrivit art. 169 alin. (2) din  Codul muncii : „retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila".

Prin urmare, restituirea cotei parti din indemnizatia efectiv primita (neta) proportionala cu timpul nelucrat pana la sfarsitul anului calendaristic nu poate fi retinuta de angajator din drepturile salariale cuvenite salariatului la incetarea contractului individual de munca ci trebuie restituita de buna voie de catre salariat.

Daca salariatul nu este de acord cu restituirea acestor sume, angajatorul trebuie sa se adreseze instantei de judecata pentru recuperarea lor. 

Decizia de imputare nu mai este reglementata de Codul muncii inca din anul 2003 astfel ca, un astfel de inscris nu mai poate fi folosit pentru retinerea din salariu a eventualelor sume datorate de salariati.

Cu alte cuvinte angajatorul trebuie sa mearga in instanta daca salariatul nu restituie banii de buna voie si Nu poate sa ii retina cu de la sine putere.

Abonare newsletter

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii

0 comentarii

Atentie! Pentru a posta comentariu, este necesar sa raspundeti corect la intrebare.

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x