Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Determinarea amortizarii pe perioada neutilizarii imobilizarilor

Intrebare: In cazul in care o firma de productie nu mai are activitate in ultimele 6 - 8 luni, se poate stopa calculul si inregistrarea amortizarii pentru mijloacele fixe (constructiile) aflate in patrimoniu si in ce conditii? Mentionez ca firma nu are activitatea suspendata din punct de vedere fiscal si singura operatiune efectuata este plata unei firme de paza.
Raspuns:
Amortizarea trebuie abordata din doua puncte de vedere: unul fiscal si unul contabil.
 
Din punct de vedere fiscal, atata timp cat societatea nu are activitate, amortizarea fiscala nu se va calcula, urmand ca la reluarea activitatii, din luna urmatoare, valoarea fiscala ramasa neamortizata sa se recupereze pe durata normala de utilizare ramasa, prin majorarea cotei de amortizare lunara (conform punctului 70^2 prima teza din normele date in aplicarea art. 24 alin. (11) din Codul fiscal ).
 
Din punct de vedere contabil insa, Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009, la sectiunea 8.2.3.5 dedicata amortizarii, nu prevad posibilitatea sistarii amortizarii imobilizarilor pe perioada cat societatea nu desfasoara activitati economice.
La punctul 110 alin. (3) se arata: "In cazul in care imobilizarile corporale sunt trecute in conservare, in functie de politica contabila adoptata, entitatea inregistreaza in contabilitate o cheltuiala cu amortizarea sau o cheltuiala corespunzatoare ajustarii pentru deprecierea constatata."

Deci, in functie de ceea ce este mentionat in manualul de politici contabile al firmei, pe perioada cat mijloacele fixe nu sunt utilizate, ori se calculeaza si se inregistreaza  amortizarea, ori se inregistreaza, la finalul fiecarui an, exista o cheltuiala cu ajustarea privind deprecierea acestora.

La alin. (4) al punctului 110, teza a doua, se prevede posibilitatea modificarii duratei de amortizare in cazul in care mijloacele fixe nu sunt utilizate. Reiese, asadar, ca nu se poate inceta calculul si inregistrarea amortizarii contabile pe perioada cat imobilizarile nu sunt utilizate (firma nu are activitate).
Aceasta cheltuiala cu amortizarea contabila inregistrata in contabilitate este nedeductibila la calculul impozitului pe profit, avand in vedere faptul ca, asa cum am aratat mai sus, fiscal nu se determina amortizare.

Abonare newsletter

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii

0 comentarii

Atentie! Pentru a posta comentariu, este necesar sa raspundeti corect la intrebare.

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x