Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Cumul de functii. Plata indemnizatiei de maternitate

Intrebare: O salariata are contract de munca pe durata nedeterminata si lucreaza la doua societati: la una cu program normal (8 ore) in la cealalta cu timp partial (2 ore). Salariata intra in concediu de maternitate si prezinta un certificat medical. Care este modalitatea de calcul a concediului la cele doua societati?
Raspuns:
Art. 72 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate stabileste ca, pentru persoana care se afla in doua sau mai multe situatii dintre cele prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B din OUG 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si care desfasoara activitatea la mai multi angajatori, la fiecare fiind asigurata conform acestei ordonante de urgenta, indemnizatiile se calculeaza si se platesc, dupa caz, de fiecare angajator.

In aceasta situatie primele doua exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezinta spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celalalt/ceilalti angajator/angajatori se prezinta cele doua exemplare in copii certificate de catre medicul prescriptor.

La alin.(2) al aceluiasi articol se prevede ca, pe copiile certificate se va inscrie «Conform cu originalul» si se va aplica stampila unitatii, parafa si semnatura medicului prescriptor, precum si, dupa caz, parafa si semnatura medicului sef de sectie, in cazul concediului medical acordat la externare pentru o perioada mai mare de 7 zile iar potrivit alin.(3) angajatorii platitori au obligatia respectarii prevederilor art. 1.

Asadar, atat angajatorul la care salariata isi desfasoara activitatea 8 ore/zi, cat si angajatorul la care salariata isi desfasoara activitatea cu 2 ore/zi au obligatia sa calculeze si sa plateasca indemnizatia de maternitate.

Indemnizatia de maternitate se calculeaza de angajatorul la care salariata are venitul mai mare in baza primelor doua exemplare originale ale certificatului de concediu medical. Celalalt angajator va calcula indemnizatia de maternitate in baza copiilor celor doua exemplare ale certificatulului medical certificate de medicul prescriptor in conformitate cu art. 72 alin. (2) mai sus citat.
 
In ceea ce priveste calculul indemnizatiei de maternitate, art. 25 alin. (1) din OUG 158/2005 stabileste ca, cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 10.
 
Art. 10 alin. (1) stabileste ca, baza de calcul a indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.
 
In consecinta, in baza certificatului medical prezentat in conditiile art. 72 din Norma metodologica de aplicare a OUG 158/2005, mai sus citat, fiecare dintre cei doi angajatori vor calcula indemnizatia de maternitate dupa urmatoarele reguli:
 
I. Se constituie baza de calcul din ultimele 6 luni inaintea lunii de acordare a concediului medical. Se stabileste numarul de zile lucrate pentru care s-a calculat CCIASS. Se totalizeaza numarul zilelor identificate in cele 6 luni luate in calcul.
 
II. Se totalizeaza veniturile persoanei pentru cele 6 luni luate in calcul.
 
III. Se calculeaza media zilnica a veniturilor impartind totalul veniturilor la numarul total de zile stabilit la punctul I.
 
IV. Se calculeaza indemnizatia propriu-zisa inmultind media zilnica de la pct. III cu numarul de zile lucratoare din perioada de concediu medical, la care se aplica procentul stabilit pentru tipul de concediu, in situatia expusa, de 85%.

Abonare newsletter

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii

2 comentarii

Atentie! Pentru a posta comentariu, este necesar sa raspundeti corect la intrebare.

Alina 20 Oct. 2022
buna ziua! Daca am doi angajatori, iar la cel de al doilea angajator lucrez de la 1 iunie, iar eu voi naste pe 24 noiembrie, beneficiez de plata concediul pre si postnatal de la ambii angajatori?Multumesc!
nicolae 18 Iun. 2012
Am si eu o intrebare: Cum se procedeaza in cazul in care in ultimele 6 luni ai lucrat la doi angajatori dar cu unul dintre ei ai incetat raportul in urma cu 4 luni ?Sotia mea a lucrat din noiembrie 2011 la doi angajatori cu contract de cate 4 ore si salariul brut de 420 RON/luna la fiecare dintre ei,dar din luna februarie a ramas cu un singur servici tot de 4 ore/zi
Se mai depun 2 concedii cate unul la fiecare angajator sau doar unul singur la ultimul dintre ei iar pentru cele 2 luni ramase se face o cerere catre CNAS
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x