Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Corectarea in evidenta fiscala si contabila a impozitului pe profit calculat eronat

Intrebare: In cazul in care am constatat ca s-a calculat in mod eronat impozitul pe profit pentru anul 2009 - ar fi trebuit sa avem un impozit mai mare cu 1200 lei, iar la 31.12.2011 ar fi trebuit sa avem un impozit pe profit mai mare cu 50 lei, cum facem corectiile? Pentru ca vrem sa corectam. Trebuie sa corectam si in vreo declaratie sau trebuie sa corectam doar prin nota contabila cu 117 in contabilitate? Va rugam sa ne precizati si notele contabile pe care trebuie sa le intocmim.
Raspuns:
Situatia prezentata de d-voastra are implicatii atat de natura contabila cat si fiscala.

Din punct de vedere contabil, erorile constatate se pot referi fie la exercitiul financiar curent fie la perioade anterioare. Prevederile OMFP 3055/2009 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu Directivele Europene, cu modificarile si completarile ulterioare stabilesc ca aceste erori pot aparea ca urmare a unor greseli matematice sau a unor greseli de aplicare a politicilor contabile, fie sunt efectele ignorarii sau interpretarii gresite a evenimentelor.

Totodata, corectarea acestor erori se poate face, in functie de impactul pe care il au asupra acelora carora le sunt adresate situatiile financiare, respectiv daca sunt semnificative sau nu.

Din cele prezentate de d-voastra, erorile au fost considerate semnificative si le-ati corectat pe seama rezultatului reportat. Detalierea erorilor constatate si indreptarea lor in anul 2012 trebuie cuprinsa obligatoriu in notele la situatiile financiare aferente anului 2012.

Corectarea acestor erori aferente perioadelor anterioare poate fi efectuata doar pe seama rezultatului perioadei curente, fara a se influenta informatiile din situatiile financiare anterioare. Calculul se face extracontabil prin compararea datelor care au fost inregistrate cu cele care trebuiau inregistrate corect, comparatie din care rezulta  diferente favorabile sau nefavorabile. Deci, in cazul societatii d-voastra, in evidenta contabila se inregistreaza numai diferenta dintre suma corecta si suma eronata prin debitul contului bifunctional 1174 "Rezultatul reportat", analitic distinct.

In cazul inregistrarii initiale a unui impozit pe profit mai mic corectia se face prin nota contabila 1174 „Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile = 441 „Impozit pe profit”. In acest caz rezulta un impozit pe profit de plata mai mare.

Pentru diferentele suplimentare de plata se datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere calculate automat prin fisa sintetica pe platitor din evidenta organului fiscal teritorial, dupa operarea declaratiei cod 101.

Majorarile de intarziere astfel calculate de organul fiscal reprezinta cheltuiala curenta a anului in curs, care se inregistreaza astfel:

658                 =                     4481

„Alte cheltuieli           „Alte datorii
de exploatare”          fata de bugetul statului”

      si,

4481           =                         5121

„Alte datorii               „Conturi la banci in lei”
fata de bugetul
statului”
 

Din punct de vedere fiscal, HG 44/2004 privind Normele metodologice pentru aplicarea Legii 571/2003 prevede la pct. 13 ca veniturile sau cheltuielile inregistrate eronat sau omise se corecteaza prin ajustarea profitului impozabil al perioadei fiscale careia ii apartin prin intocmirea si depunerea unei declaratii rectificative cod 101.

Conform prevederilor art. 84 din OG 92/2003 privind Codul de procedura fiscala , republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, declaratiile fiscale pot fi corectate si din proprie initiativa pe perioada de prescriptie a dreptului de a se stabili obligatii fiscale. Declaratiile fiscale pot fi depuse ori de cate ori societatea constata erori in declaratia initiala. Depunerea declaratiei rectificative se poate face numai pana la efectuarea inspectiei fiscale de catre organele fiscale abilitate.
Corectarea declaratiei 101 se face prin completarea unui nou formular 101, cu datele corecte, inscriind „X” in spatiul special prevazut in acest scop.

Abonare newsletter

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii

0 comentarii

Atentie! Pentru a posta comentariu, este necesar sa raspundeti corect la intrebare.

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x