Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Evidentierea taxarii inverse pentru servicii intracomunitare. Inregistrare in contabilitate.

Intrebare: Am avut in luna martie 2012 cateva facturi de servicii primite de la furnizori extracomunitari (SUA, Australia, Canada). Facturile nu contin TVA si as vrea sa stiu in ce coloana ar trebui sa fie prinse la jurnalul de cumparari, respectiv vanzari daca se face taxare inversa. Un alt furnizor extracomunitar ne-a emis factura in martie 2011 insa am primit bunurile in vama si am platit TVA in Aprilie 2012. In acest caz cum trebuie sa apara in jurnalele din martie si in cele din aprilie furnizori, dat fiind ca nu se mai face taxare inversa?
Raspuns:
Inregistrarea TVA de catre cumparator atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila, prin articolul contabil 44296 = 4427, si preluarea acesteia in decontul de TVA atat in sectiunea privind taxa colectata, cat si in sectiunea privind taxa deductibila, se numeste autolichidarea TVA.
Desi se inregistreaza in contabilitate si ca TVA colectata, aceasta va fi inregistrata numai in jurnalul pentru cumparari (conform modelului stabilit prin OMEF 1372/2008), la rubrica "Bunuri si servicii pentru care beneficiarul este obligat la plata taxei conform art. 150 alin. (1) lit. b)- g) din Codul fiscal ", ca baza si TVA (respectiv coloanele 15 si 16), din care se va prelua in decont ca TVA colectata si TVA deductibila.

Mentionam ca jurnalele pentru vanzari si jurnalele pentru cumparari prevazute de OMEF 1372/2008 sunt orientative, fiecare contribuabil avand libertatea de a stabili modelele acestor documente pe baza carora va determina taxa colectata si taxa deductibila, conform specificului activitatii proprii.
Dar chiar si in aceasta situatie, taxarea inversa va fi consemnata doar in jurnalul pentru cumparari, nu si in jurnalul pentru vanzari, fiind preluata in decontul de TVA ca taxa colectata si ca taxa deductibila.
 
In ceea ce priveste importul de bunuri, avand in vedere faptul ca factura a fost emisa de furnizor cu data de martie 2011, aceasta inseamna ca riscurile si beneficiile asupra bunurilor v-au fost transmise dvs, ca si cumparator, tot in martie 2011, iar bunurile se afla in curs de aprovizionare.
Astfel, conform art. 154 alin. (3) din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a CEE, aprobate prin OMFP 3055/2009 , "Sunt reflectate, de asemenea, distinct in contabilitate, acele stocuri cumparate, pentru care s-au transferat riscurile si beneficiile aferente, dar care sunt in curs de aprovizionare (grupa 32 "Stocuri în curs de aprovizionare" din Planul de conturi general)."
 
In aceleasi reglementari, la art. 155 alin. (1) se prevede ca "Inregistrarea în contabilitate a intrarii stocurilor se efectueaza la data transferului riscurilor si beneficiilor."
La alin. (2) al acestui articol se mentionaeza ca "În general, datele de transfer al controlului, de transfer al proprietatii si de livrare coincid. Totusi, pot exista decalaje de timp, de exemplu, pentru:
..............
- bunuri vandute si nelivrate înca, pentru care a avut loc transferul proprietatii. De exemplu, la vanzarile cu conditia de livrare "ex-work", bunurile vandute ies din stocul vanzatorului din momentul punerii lor la dispozitia cumparatorului etc."
Ca urmare, transferul proprietatii bunurilor asupra dvs a avut loc in luna martie 2011, chiar daca acestea nu sunt primite fizic.
 
Deci, in luna martie, la data facturii, trebuie inregistrate bunurile ca fiind in curs de aprovizionare, concomitent cu inregistrarea datoriei catre furnizor, astfel:
32x = 401 - valoarea in valuta, din factura, inmultita cu cursul BNR valabil la data facturii.
In jurnalele pentru cumparari aferente lunii martie, aceasta operatiune nu va fi consemnata.
 
Din punctul de vedere al TVA, la art. 139^1 din codul fiscal se arata ca, in cazul importului, cursul utilizat pentru stabilirea bazei impozabile este cursul de schimb valutar stabilit conform prevederilor comunitare care reglementeaza calculul valorii in vama.
 
Acest lucru inseamna ca TVA si taxele vamale se vor calcula la o baza determinata la un curs valutar din data efectuarii operatiunilor de vamuire, pe baza caruia se stabileste valoarea statistica a bunurilor, in vederea calcularii drepturilor vamale.
 
Ca urmare, in luna aprilie 2011, cand are loc vamuirea bunurilor si plata drepturilor vamale (TVA si taxe vamale), se vor efectua urmatoarele inregistrari, pe baza DVI:
- inregistrarea bunurilor in curs de aprovizionare ca bunuri sosite:
3xx = 32x - la valoarea inregistrata in luna martie

- inregistrarea drepturilor vamale:
3xx = 446 / taxe vamale - stabilite la valoarea statistica din vama
4426 = 446 / TVA in vama - stabilita la valoarea statistica din vama;

- pe baza DVI, operatiunea se va inregistra in jurnalul pentru cumparari la rubrica "Achizitii de bunuri si servicii din tara si importuri de bunuri taxabile", coloanele 6 si 7 (daca este vorba de un import cu 24%) sau 8 si 9 (daca este vorba de un import cu 9%), iar sumele respective vor fi preluate in decontul de TVA pe randul 22 "Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu cota 24%, altele decit cele de la rd.25" sau, daca bunurile sunt taxabile cu TVA in cota de 9%, pe randul 23.

Mentionam ca baza pentru TVA care va fi trecuta in jurnalul pentru cumparari si in decont este valoarea in vama pe baza careia s-a determinat taxa.
- plata drepturilor vamale:
446 / taxe vamale = 5121
446 / TVA in vama = 5121
 
Documentul pe baza caruia se aplica deducerea TVA, in cazul importului, este declaratia vamala de import, in care se mentionaeza persoana impozabila ca importator al bunurilor din punctul de vedere al TVA, precum si documente care sa ateste plata taxei de catre importator sau de catre alta persoana in contul sau, asa cum este prevazut la art. 146 alin. (1) litera c) din codul fiscal .
 
Baza legala:
- punctul 82 alin. (3) si (4) dat in aplicarea art. 160 din codul fiscal ;
- OMEF 1372/2008 privind organizarea eviden??ei in scopul TVA, conform art. 156 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal.

Abonare newsletter

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii

0 comentarii

Atentie! Pentru a posta comentariu, este necesar sa raspundeti corect la intrebare.

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x