Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Petrecere de ziua firmei: incadram la cheltuieli de protocol sau sociale?

Conform art. 21 alin. 3 lit. c) din Codul fiscal, in cadrul cheltuielilor deductibile limitat la 2% din valoarea cheltuielilor cu salariile personalului intra categoriile de cheltuieli enumerate in mod expres in textul de lege amintit (ajutoarele pentru nastere, ajutoarele pentru inmormantare etc.), dar si alte cheltuieli efectuate in baza contractului colectiv de munca.

La pct. 331 din Normele metodologice de aplicare se reitereaza faptul ca sunt considerate cheltuieli sociale deductibile limitat acele cheltuieli de natura sociala stabilite in cadrul contractelor colective de munca la nivel de sectoare de activitate, grupuri de unitati si unitati, altele decat cele mentionate expres in cadrul art. 21 alin. 3 lit. c) din Codul fiscal .

Rezulta ca aceste cheltuieli generate de organizarea “zilei societatii” nu pot fi considerate cheltuieli sociale daca societatea nu are incheiat un contract colectiv de munca la nivel de unitate inregistrat la inspectoratul teritorial de munca cu respectarea prevederilor Legii dialogului social  62/2011 sau, in masura in care acesta exista, partile nu au negociat considerarea acestui eveniment ca fiind de natura sociala, pentru care cheltuielile aferente sa fie suportate exclusiv de societate.

La randul lor, cheltuielile de protocol sunt considerate acele cheltuieli ocazionate de acordarea unor cadouri, tratatii si mese partenerilor de afaceri, efectuate in scopul afacerii.

Prin urmare, in masura in care la eveniment au participat (si) parteneri de afaceri ai societatii, cheltuielile prilejuite de desfasurarea evenimentului pot fi incadrate in categoria cheltuielilor de protocol deductibile in limita a 2% prevazuta de art. 21 alin. 3 lit. a) din Codul fiscal .
 

Abonare newsletter

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii

0 comentarii

Atentie! Pentru a posta comentariu, este necesar sa raspundeti corect la intrebare.

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x