Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Impozit pe venit microintreprinderi conform OG 8/2013

Intrebare:
O societate comerciala care are activitatea suspendata la Registrul Comertului, fara a avea regim derogatoriu, este obligata conform OG 8/2013 sa treaca la impozit pe veniturile microintreprinderilor?
Raspuns: 
In Monitorul Oficial, Partea I nr. 54 din 23/01/2013 a fost publicata OG 8/2013 Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale.
 
Ca urmare a modificarilor aduse Titlului IV1 – „Impozitul pe veniturile microintreprinderilor”, incepand cu data de 01 februarie 2013 impozitul pe veniturile microintreprinderilor este obligatoriu pentru microintreprinderi, respectiv persoanele juridice romane care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
-    realizeaza venituri, altele decat cele prevazute la art. 1122 alin. (6);
-    au realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 65.000 euro;
-    capitalul social al acestora este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale.
 
Nu sunt obligate sa aplice sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor persoanele juridice romane care:
  a) desfasoara activitati in domeniul bancar;
  b) desfasoara activitati in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, cu exceptia persoanelor juridice care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii;
  c) desfasoara activitati in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului.
 
Pentru anul 2013, persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit care la data de 31 decembrie 2012 indeplinesc conditiile prevazute la art. 1121 sunt obligate la plata impozitului reglementat de Titlului IV1 incepand cu 1 februarie 2013, urmand a comunica organelor fiscale teritoriale modificarea sistemului de impunere, potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala , pana la data de 25 martie 2013 inclusiv. Pana la acest termen se va depune si declaratia privind impozitul pe profit (Formular 101) datorat pentru profitul impozabil obtinut in perioada 1 ianuarie 2013-31 ianuarie 2013, prin exceptie de la prevederile art. 34 si 35 din Codul fiscal .
 
Codul fiscal nu prevede exceptii de la aceasta obligativitate pentru societatile aflate in inactivitate temporara inscrisa in Registrul Comertului, insa, pana la aceasta data nu au fost publicate modificarile normelor metodologice date in aplicarea prevederilor Titlului IV1 din Codul fiscal.

Abonare newsletter

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii

3 comentarii

Atentie! Pentru a posta comentariu, este necesar sa raspundeti corect la intrebare.

Adela 25 Mar. 2013
Ce declaratii trebuie sa depuna PFA experti contabili pana la 25,03.2013?
ANA 26 Feb. 2013
Sunt o Societatea Agricola infiintata dupa Legea 36/91, pana la 31 ianuarie 2012 am platit impozit dupa profit anual, ce fac de la 1februatie 2013 trec la microintreprindere(deoarecemaincadrez sub 65ooo euro cifra de afaceri)principala activitateil reprezinta arendarea pamantului...societatea este afectata deimpozxitmicro.3%deoarecevenitul realizat din arendaeste impartit proprietarilor de teren(la care bineinteles le retin 16% impozit) deci acest veniteste doar o trecere prin societate....ma gandesc la alte forme de inregistrare...va rog daca cineva poate sa-mi dea o sugestie..multumesc
consdorin 03 Feb. 2013
La 31 decembrie 2012 am inregistrat venituri mai mici de 65.000 euro, iar obiectul principal de activitate il reprezinta activitatea de consultanta. Pot aplica, prin optiune, impozitul peveniturile microintreprinderilor , chiar daca cuantumul acestuia este mai mic decat decat cel calculat prin aplicarea procentului de 16%?
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x