Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Cine trebuie sa plateasca impozitul pe cladiri in cazul unui contract de comodat?

Intrebare: In cazul in care avem un contract de comodat intre 2 firme pentru folosinta gratuita a spatiului, cine trebuie sa plateasca impozitul pe cladire?

Raspuns: In contractul de comodat ar trebui sa se stipuleze astfel de situatii.

Chiar daca plata impozitului pe cladire este obligatia prorietarului, acesta ar putea refactura comodatarului impozitul pe cladire platit.

Atentie insa: pentru proprietarul cladirii (comodantul), cheltuiala cu  amortizarea  nu este deductibila fiscal la calculul impozitului pe profit  pe toata perioada contractului de comodat, intrucat nu se realizeaza venituri impozabile.

De asemenea impozitul pe cladiri, reprezinta o cheltuiala nedeductibila  daca acesta nu se recupereaza de la cel care foloseste cladirea (comodatar).

Asa cum stiti, Contractul de comodat este un contract prin care una dintre parti, numita comodant, transmite in folosinta temporara si gratuita unei alte parti, denumite comodatar, un bun determinat cu obligatia ca aceasta din urma sa-l inapoieze, in individualitatea sa, comodantului.

La incheierea contractului, ambele parti trebuie sa aiba capacitatea de a face acte de administrare. Comodantul este partea care transmite in folosinta temporara si gratuita celeilalte parti un bun determinat. Comodatar este partea care primeste in folosinta temporara si gratuita de la cealalta parte un bun determinat, cu obligatia de a-l restitui.

Contractul de comodat este un contract real, fiind necesare atat realizarea acordului de vointa cat si predarea (traditiunea) lucrului care formeaza obiectul contractului. Contractul de comodat este unilateral deoarece, din momentul incheierii lui, genereaza obligatii numai pentru comodatar, afara numai daca ulterior se nasc obligatii in sarcina comodantului, ca urmare a unui fapt accidental aparut datorita unei cauze extracontractuale(gestiune de afaceri, imbogatire fara justa cauza).

Totodata, contractul de comodat este un contract esentialmente gratuit (comodatarul nu este obligat sa plateasca contravaloarea uzurii bunului ca urmare a folosirii pentru destinatia stabilita, afara numai daca nu s-a convenit altfel prin contract - clauza care concretizeaza obligatia de restituire a bunului in starea in care a fost predat).

Abonare newsletter

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii

0 comentarii

Atentie! Pentru a posta comentariu, este necesar sa raspundeti corect la intrebare.

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x